Πολύ δρόμο πρέπει να διανύσουμε ως χώρα, για να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα αντισύλληψης. Το 85% των γυναικών με ενεργή σεξουαλική ζωή που δεν παίρνουν αντισύλληψη μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο.
Το 2006, πραγματοποιήθηκαν 481 εκτρώσεις μόνο στο νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’, ενώ για το έτος 2005 ο συνολικός αριθμός των εκτρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στα ιδιωτικά μαιευτήρια φθάνει τις 66.000!
Μία στις πέντε καταφεύγουν στην έκτρωση, πράξη που βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα και την ψυχική τους υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Ενώ στην Ευρώπη, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το ‘χάπι’ φθάνουν το 22% -23%, στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 3%!
Τα παραπάνω ανέφεραν οι καθηγητές Γυναικολογίας κ.κ. Γιώργος Κρεατσάς και Άρης Αντσακλής και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νίκος Σαλάκος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης (26 Σεπτεμβρίου).
Οι συνηθέστερες μέθοδοι αντισύλληψης στη χώρα μας, είπε ο κ. Κρεατσάς, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
Φυσικές μέθοδοι
- Διακεκομμένη συνουσία (αποτελεσματικότητα πολύ περιορισμένη)
- Περιοδική αποχή (μέθοδοι ρυθμού και SDM)
Ορμονικές μέθοδοι
- Αντισυλληπτικά χάπια (το χάπι)
- Επείγουσα Αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης
- Κολπικός δακτύλιος
- Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης (MIRENA)
- Ενδομητρικά σπειράματα
- Σπιράλ
Μέθοδοι φραγμού
- Ανδρικά προφυλακτικά (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%)
- Γυναικείος σπόγγος
Όπως τόνισε ο κ. Κρεατσάς, η σπουδαιότερη αντισυλληπτική μέθοδος είναι το αντισυλληπτικό χάπι. Συγκεκριμένα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από το 1961 μέχρι σήμερα είναι εκπληκτική. Στα σημερινά αντισυλληπτικά, περιέχεται αιθινυλοιστραδιόλη σε δόση μόλις 20μg, δηλαδή 5 φορές μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων σε σχέση με τα πρώτα αντισυλληπτικά!
Εκτός από το οιστρογόνο, σημαντική πρόοδος επετεύχθη και στο άλλο δραστικό συστατικό το προγεσταγόνο. Τα σημερινά προγεσταγόνα είναι τα λεγόμενα ‘τέταρτης γενιάς’ όπως η δροσπιρενόνη. Επομένως, το σύγχρονο αντισυλληπτικό χάπι νέας γενιάς περιέχει ελάχιστες ποσότητες ορμονών, φθάνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και έλλειψης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ήταν η αύξηση του βάρους.
Αντιλήψεις
Ο κ. Κρεατσάς, αναφέρθηκε και σε διάφορες κοινές αντιλήψεις: για διάφορους λόγους επικρατούν στην κοινή γνώμη λανθασμένες αντιλήψεις για το χάπι. Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι το χάπι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας, όταν στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: το χάπι προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου της μήτρας.
Επίσης, θεωρούν ότι αυξάνει τον καρκίνο του μαστού, όταν στην πραγματικότητα το χάπι δεν έχει καμία επίπτωση στον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του γυναικολογικού καρκίνου. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν επίσης ότι το χάπι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στο μισό.
Από την πλευρά του, ο κ. Αντσακλής υπογράμμισε ότι η συμμόρφωση της σύγχρονης Ελληνίδας είναι αρκετά φτωχή, καθώς υπάρχει άγνοια τόσο για τα πλεονεκτήματα όσο και για τα ρίσκα από τη χρήση τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνει και μελέτη που διεξήχθη από την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και δημοσιεύτηκε στο J. Psychosom. Obstet Gynecol. 2003; 24:12. Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των νεαρών Ελληνίδων, μόνο το 9-14,8% λαμβάνει αντισυλληπτικό χάπι.
Ο κ. Αντσακλής τόνισε ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων είναι πολλά και μεγάλα. Συγκεκριμένα, μπορεί να υπάρξουν τραυματικές εμπειρίες που οδηγούν σε σεξουαλική δυσλειτουργία, αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, αυξημένος κίνδυνος περιτοναϊκών φλεγμονών με ορατό κίνδυνο την υπογονιμότητα ή την έκπτωτη κύηση καθώς και αυξημένος κίνδυνος ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια