1. Άσε τις κουρτίνες ανοιχτές. Το φως που θα μπει το πρωί στο δωμάτιο θα σε ξυπνήσει φυσικά. Ακόμα και αν δεν είσαι από τους ανθρώπους που ξυπνάνε με το φως, θα είναι ευκολότερο να σηκωθείς απ’ ό,τι στο απόλυτο σκοτάδι, όταν ακούσεις το ξυπνητήρι.

2. Κατέβασε αυτήν εδώ την εφαρμογή η οποία ανιχνεύει τις κινήσεις σου και σε ξυπνά στην πιο ελαφριά φάση του ύπνου, όταν είναι ευκολότερο να σηκωθείς. Ρυθμίζεις περίπου τι ώρα θέλεις να χτυπήσει το ξυπνητήρι, και την αφήνεις να κάνει τα υπόλοιπα. Τέλειο;

3. Βάλε μουσική. Φτιάξε μια λίστα με τα αγαπημένα σου τραγούδια στο κινητό, στο YouTube ή στο Spotify, και βάλ’ την να παίζει αμέσως μόλις χτυπήσει για πρώτη φορά το ξυπνητήρι σου. Θα σε σηκώσει από το κρεβάτι χωρίς να το καταλάβεις.

4. Βάλε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά νωρίτερα –και σήκω όταν χτυπήσει. Μην πέφτεις στην παγίδα που λέει «δε σπαταλάω δέκα λεπτά από τον ύπνο μου». Καλύτερα αυτό το δεκάλεπτο να φτιάξεις έναν καφέ και να τον πιείς σκρολάροντας στο Facebook, παρά να το περάσεις μισοκοιμισμένος, ρίχνοντας κατάρες στον καπιταλισμό και στη δουλειά σου ανάμεσα σε δύο snooze του ξυπνητηριού.

5. Υιοθέτησε ένα ζωάκι. Θα σε ξυπνάει με πατουσιές στη μύτη σου επειδή θέλει να φάει –και έχει αντιληφθεί ότι έχει ήδη χτυπήσει μια φορά το ξυπνητήρι σου, οπότε δεν κοιμάσαι, ε; 

6. Κάνε ένα ντους. Και πάλι, η παγίδα που λέει «κάνω μπάνιο το βράδυ για να έχω το πρωί δέκα λεπτά παραπάνω ύπνου» καραδοκεί, αλλά σκέψου το έτσι: Ό,τι κερδίζεις σε χρόνο ύπνου, το χάνεις σε ταχύτητα ανάκτησης ενέργειας. Ναι μεν θα έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι, αλλά το σώμα σου θα συνεχίζει να κοιμάται και να υπολειτουργεί για τις επόμενες ώρες. Άσε τις δικαιολογίες και εν ανάγκη σύρσου μέχρι την μπανιέρα. Θα δεις τεράστια διαφορά.

7. Προσπάθησε να ξεχάσεις πόσες ώρες (δεν) έχεις κοιμηθεί. Η δύναμη της αυθυποβολής –και της άρνησης, σε αυτήν την περίπτωση– είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Αν μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς το προηγούμενο βράδυ, το τι έγινε, τι ώρα κοιμήθηκες και πόσο πολύ νυστάζεις, το παιχνίδι είναι χαμένο. Μην το συζητήσεις, μην γκρινιάξεις (ούτε από μέσα σου) και κάθε φορά που πάει η σκέψη σου προς τα εκεί, φέρε στο μυαλό σου κάτι που χρειάζεται απαρίθμηση και/ή σκέψη –τους χαρακτήρες της αγαπημένης σου σειράς, τις πρωτεύουσες της Ασίας, την προπαίδεια, ένα ποίημα που ξέρεις απέξω, τους στίχους του αγαπημένου σου τραγουδιού, κάτι που θα κρατήσει το μυαλό σου απασχολημένο. Ναι, απίστευτο, αλλά πιάνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς