Συνέντευξη για τα προβλήματα της Υγείας στην Ελλάδα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κώστα Λουράντο.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την Υγεία την Ελλάδα. Ούτε οι Θεσμοί, ούτε η Ευρώπη. Κανείς».Πώς είναι η προμήθεια των ασθενών με φάρμακα? Υπάρχουν...

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015, 14:46
εφημερίδα δημοκράτης

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την Υγεία την Ελλάδα.
Ούτε οι Θεσμοί, ούτε η Ευρώπη. Κανείς».


Πώς είναι η προμήθεια των ασθενών με φάρμακα? Υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης?
Ελλείψεις στην αγορά υπάρχουν πολλές, όπως υπήρχαν, όμως και πριν από την κρίση. Επειδή οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές, για τον λόγο αυτό τα φάρμακα εξάγονται – είναι οι παράλληλες εξαγωγές που γίνονται από την Ελλάδα προς τις τρίτες χώρες της ΕΕ - οι οποίες έχουν υψηλές τιμές και ξαφνικά οι εταιρείες βλέπουν τα προιόντα τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα, να επανεξάγονται και να βρίσκονται σε χώρες που δεν θα ήθελαν. Επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα σε αυτές τις θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες είναι στην Ελλάδα και δεν μπορούν να ελέγξουν τις αγορές. Υπάρχει, όμως, ο ευρωπαϊκός νόμος, ο οποίος ορίζει ότι το εμπόριο σε όλη την ΕΕ είναι ελεύθερο και μπορεί να πουλιέται οποιοδήποτε προϊόν και φάρμακο οπουδήποτε. Μια αιτία, λοιπόν, είναι λόγω της πολύ χαμηλής τιμής.

Από την άλλη πλευρά οι ασθενείς αδυνατούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους λόγω της κρίσης. Μπορούν να αναταποκριθούν στα πανάκριβα νοσήλια των ιδιωτικών νοσοκομείων?
Όχι βέβαια. Για αυτό τον λόγο και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την ιδιωτική τους ασφάλεια (όσοι έχουν ακόμη) ή την κρατική. Το πρόβλημα των νοσοκομείων είναι πολύ μεγάλο. Στην Ελλάδα ανά πάσα στγμή ο οποιοσδήποτε καταφεύγει στο νοσοκομείο, χωρίς προηγούμενο έλεγχο αν πρέπει να πάει.΄Ετσι, συμβαίνει πολλές φορές στα νοσοκομεία, τα πολύ σοβαρά περιστατικά να μην υπάρχει ο χώρος να εξυπηρετηθούν γιατί άλλα πιο απλά που θα μπορούσαν να ελεγχθούν εκτός νοσοκομείου, δεν το επιτρέπουν. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στην ερώτησή σας, για το αν μπορούν να αγοράσουν τα φάμακά τους οι ασθενείς, η απάντηση είναι όχι δεν μπορούν. Οι πελάτες χρωστούν στα φαρμακεία γιατί η συμμετοχή τους στην πληρωμή είναι μεγάλη και συχνά προσπαθούν να αγοράζουν φάρμακα με δόσεις. Στο φαρμακείο μου, για παράδειγμα, έχω λίστα πελατών, οι οποίοι μου χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ. Όλοι όσοι έρχονται να πάρουν τα φάρμακά τους δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή και ότι θα πληρώσουν στο τέλος του μήνα, όταν πάρουν τη σύνταξη.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, όμως τις περισσότερες φορές παραμένουν απλήρωτοι και οι κενές θέσεις εργασίας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.
Ασφαλώς. Στα ευρωπαϊκά κράτη για κάθε γιατρό αντιστοιχούν 7 νοσηλευτές. Εδώ, η αναλογία είναι έναν προς ένα ή ένας προς δύο. Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων είναι ελάχιστο. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Οι γιατροί καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, κάνουν υπερωρίες που δεν πληρώνονται. Ακόμη και οι ειδικότητες γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές είναι δυσεύρετες.

Η κυβέρνηση πάντως, έχει εξαγγείλλει θέσεις εργασίας…
Θα το δούμε. Όλες οι κυβερνήσεις εξαγγέλουν, στο τέλος, όμως, τίποτε δεν γίνεται στην πράξη.

Στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας?
Εκεί, όπως σας είπα, δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα νησιά που δεν έχουν φαρμακευτική, αλλά κυρίως ιατρική κάλυψη. Δεν υπάρχει σε κάθε νησί νοσοκομείο και μερικές φορές ούτε κέντρο υγείας. Ακόμη και αγροτικός γιατρός, που συχνά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις ειδικότητες.

Μέχρι τώρα κατά την εκτίμησή σας οι κυβερνήσεις είχαν δώσει την απαραίτητη σημασία στην Υγεία?
Καμία σημασία. Θα σας πω μόνο ότι στο πρόσφατο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, δεν ετέθη ούτε μία ερώτηση για την Υγεία. Διαμαρτυρηθήκαμε για αυτό.

Συνεπώς, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων, έχουμε ελλείψεις στην αγορά οι οποίες συνεχίζονται, έχουμε ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους, τα δημόσια νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις και οι κυβερνήσεις δεν δίνουν σημασία για την Υγεία. Το νέο μνημόνιο τι επιπτώσεις θα έχει στην αγορά φαρμάκων και γενικότερα στην περίθαλψη των ασθενών?
Δυστυχώς, φαίνεται ότι ούτε οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν σημασία στην Υγεία. Το μνημόνιο αφορά αποκλειστικά και μόνο αριθμούς. Δεν αφορά την πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Υγείας. Υγεία δεν σημαίνει να ευημερήσουν οι αριθμοί. Αρχίζουν τις περικοπές στους μισθούς, το προσωπικό, περικοπές παντού, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό κάνει κακό στην Υγεία. Η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος στο χώρο, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και έξοδα στο μέλλον. Αν δεν κάνουν σωστή πρόληψη και δεν αντιμετωπίσουν τα περιστατικά τώρα επειδή θέλουν να κάνουν οικονομία, αυτό θα το βρουν μπροστά τους στο μέλλον, καθώς θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για να τα αντιμετωπίσουν. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται? Κανείς. Ούτε οι Θεσμοί, ούτε η Ευρώπη. Κανείς.




ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ