Μια φυσική ένωση από ρόδια θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη θεραπεία της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φραίμπουργκ ανακάλυψαν σε μελέτη σε ποντίκια ότι η ένωση ουρολιθίνη Α μπορεί να επιβραδύνει τον κοινό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

Η ουρολιθίνη Α που περιέχεται στα ρόδια και σε άλλα φρούτα ενεργοποιεί συγκεκριμένους μηχανισμούς στα κύτταρα που βοηθούν στη ρύθμιση της διάσπασης και της ανακύκλωσης των κυτταρικών αποβλήτων. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Η ουρολιθίνη Α είναι ένα υποπροϊόν των βακτηρίων του εντέρου ενός ατόμου και μιας δίαιτας που περιλαμβάνει πολυφαινόλες που βρίσκονται στα ρόδια, τα μούρα και τους ξηρούς καρπούς.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε άτομα άνω των 50 ετών στις βιομηχανικές χώρες. Εκδηλώνεται με δυσκολίες στην αντίληψη λεπτομερειών, ιδίως στο κέντρο της εικόνας.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, το φωτοευαίσθητο τμήμα του ματιού, απαιτεί πολλή ενέργεια για να λειτουργήσει. Η ενέργεια αυτή παρέχεται σε μεγάλο βαθμό από τα μιτοχόνδρια, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Με την αύξηση της ηλικίας, τα μιτοχόνδρια λειτουργούν λιγότερο καλά, ιδίως λόγω της βλάβης που προκαλεί το φως στον αμφιβληστροειδή. Ταυτόχρονα, η διάθεση των αποβλήτων, η οποία διασπά τα κατεστραμμένα κύτταρα, λειτουργεί λιγότερο καλά.

Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση μη λειτουργικών μιτοχονδρίων και πρωτεϊνικών συσσωματωμάτων, κάτι που τελικά προκαλεί την κατάρρευση του μελαγχρωματικού επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς και συνεπώς στην απώλεια της όρασης.

Η ουρολιθίνη Α διεγείρει και πάλι τον καθαρισμό των κυττάρων, όπως κατάφεραν να δείξουν οι ερευνητές. Τουλάχιστον στα ποντίκια. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Molecular Neurodegeneration".

Πηγές:
Αυστριακό-Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων / Molecular Neurodegeneration

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε