Η βρώμη είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή πρωινού όχι μόνο για τα θρεπτικά της συστατικά, αλλά και για το πώς αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν με την τουαλέτα. Η βρώμη είναι γεμάτη με διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και να απομακρυνθούν. Επιπλέον, αν προσθέσετε στην πρωινή σας βρώμη συστατικά όπως μούρα, σπόρους chia και ξηρούς καρπούς, θα αυξήσετε ακόμα περισσότερο την πρόσληψη φυτικών ινών.

Διατροφικά στοιχεία της βρώμης

Η βρώμη είναι ένα θρεπτικό, ευέλικτο τρόφιμο και βασικό πρωινό σε πολλά υγιεινά προγράμματα γυμναστικής. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, παρέχοντας αργή απελευθέρωση ενέργειας για να αισθανόμαστε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα. Μισό φλιτζάνι ξηρή βρώμη περιέχει περίπου:

  • Θερμίδες: 150-160.
  • Πρωτεΐνη: 5-6 γρ.
  • Λιπαρά: 2,5-3 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 27 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 4 γρ.
  • Ζάχαρη: Λιγότερο από 1 γρ.

 Άλλα οφέλη της βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης είναι πηγή σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως μαγνησίου και ψευδαργύρου. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, ιδιαίτερα β-γλυκάνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Η περιεκτικότητα σε ίνες βοηθά επίσης την πέψη, προάγοντας την υγεία του εντέρου και ενδεχομένως μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Περιέχει επίσης βασικά θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν με την τουαλέτα

  • Μήλα: Τα μήλα παρέχουν περίπου 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μήλο μεσαίου μεγέθους, που συμβάλλουν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων. Περιέχουν επίσης μια διαλυτή ίνα που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία επιταχύνει τον χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου και μειώνει τη δυσκοιλιότητα. Μην τα ξεφλουδίζετε για να αυξήσετε την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
  • Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι ευρέως αναγνωρισμένα για την ικανότητά τους να υποστηρίζουν την τακτικότητα των κινήσεων του εντέρου. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στη φυσική τους περιεκτικότητα σε σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι μια αλκοόλη ζάχαρης με καθαρτική δράση.
  • Σπόροι chia: Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, προσφέροντας σχεδόν 10 γραμμάρια ανά μικρή χούφτα. Οι σπόροι chia απορροφούν το νερό και διαστέλλονται στο στομάχι, βοηθώντας στη δημιουργία πιο μεγάλων, μαλακότερων κοπράνων που αποβάλλονται πιο εύκολα. Μπορούν να πασπαλιστούν στο γιαούρτι. Σε smoothies, ή σε σαλάτες, ή να τους αναμείξετε με γάλα ή νερό για να φτιάξετε πουτίγκα chia.
  • Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι πηγή φυτικών ινών, με περίπου 2,4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι όταν μαγειρεύεται.
  • Φακές: Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 15,6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στην υγεία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτες και μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες, καθιστώντας τα μια εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας για βελτιωμένη υγεία του εντέρου – συν ότι είναι και από τις πιο οικονομικές πηγές πρωτεΐνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ