Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2010

Διπολική διαταραχή

Οι άνθρωποι με διπολική διαταραχή περνούν από κύκλους ή φάσεις ‘μανίας’, που εναλλάσσονται με κύκλους ή φάσεις βαθιάς κατάθλιψης.

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Stress και Κατάθλιψη

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία.

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010

Επιλόχεια μελαγχολία και κατάθλιψη

Η θλίψη μετά τη γέννα και η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι η ίδια κατάσταση: η πρώτη είναι συνηθισμένη και διαρκεί λίγο, ενώ η δεύτερη καταβάλλει συναισθηματικά τη μητέρα και επιδρά στην ψυχοσύνθεσή της, αλλά και στο παιδί.

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Ενδογενής και εξωγενής κατάθλιψη

Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία κάπως ‘απλή’ διάκριση της κατάθλιψης σε Εξωγενή ή Ενδογενή, με κριτήριο αν αυτή επέρχεται ως αποτέλεσμα σε καταστάσεις προκαλούμενες από το περιβάλλον ή αν οφείλεται σε μία τάση του ανθρώπου προς αυτήν την ψυχική διάθεση, ανεξάρτητα από το πώς τον επηρεάζει το περιβάλλον.

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2009

Καταρρίπτοντας τους μύθους για την κατάθλιψη

Ο όρος ‘κατάθλιψη’ στην εποχή μας ίσως είναι από τις λέξεις που συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν συνήθως μια δυσάρεστη συναισθηματική διάθεση. Ποιοι φαίνεται να είναι οι βασικοί μύθοι για την κατάθλιψη;

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Γραμμή επικοινωνίας για την κατάθλιψη: Ένας χρόνος λειτουργίας

Ένα χρόνο λειτουργίας (Μάιος 2008 – Μάιος 2009) συμπλήρωσε η Γραμμή Επικοινωνίας για την Κατάθλιψη (210-6515600) που λειτουργεί από το Πρόγραμμα ‘αντι-στίγμα’ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.).

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009

Πώς να βοηθήσουμε δικό μας άνθρωπο με κατάθλιψη

Το να προσπαθεί κάποιος να προσφέρει βοήθεια σε αγαπημένο πρόσωπο που πάσχει από κατάθλιψη είναι δύσκολο. Μπορεί να μην γνωρίζει πώς να δράσει. Μπορεί να ανησυχεί πως θα πει λάθος κουβέντες. Ακολουθούν προτάσεις σχετικά με το πώς να προσφέρει κάποιος θετική στήριξη:

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Κατάθλιψη: Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα διάθεσης

Τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να κάνουν την εργασία και την καθημερινότητα σχεδόν ανυπόφορες. Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τη θεώρηση που έχει κάποιος για τον κόσμο, κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν μάταια.

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009

Κατάθλιψη και Καρδιά: Αχώριστη Σχέση

‘Είχε πολύ άγχος, γι’ αυτό έπαθε καρδιακή προσβολή’. Είναι μια φράση που ακούμε συχνά από πολλούς ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, στους διαχρονικά σταθερούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008

Επιλόχειο κατάθλιψη εμφανίζουν και οι άντρες

Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ωστόσο, φαίνεται πως και άντρες μπορούν να εμφανίσουν ένα είδος επιλόχειας κατάθλιψης.