Υγεία

Φίλτρα άρθρων

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2006

Η Ψυχολογία της Παχυσαρκίας

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως τη νέα παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα. Εξίσου αποθαρρυντικά είναι τα ερευνητικά δεδομένα και στον ελλαδικό χώρο: ένας στους τέσσερις έλληνες έχει περισσότερα κιλά απ’ όσα του/ της αναλογούν, και η αναλογία αυτή αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2006

Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει στις μέρες μας η παχυσαρκία. Σχεδόν ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους θεωρείται υπέρβαρος. Με ποιούς τρόπους αντιμετωπίζεται χειρουργικά η παχυσαρκία.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005

Παχυσαρκία: η απειλή της σύγχρονης κοινωνίας

Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως γενετικών, μεταβολικών, τρόπου και συνηθειών ζωής και περιβαλλοντικών συνθηκών.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005

Κλινικά επακόλουθα της παχυσαρκίας

Ως αιτία θεωρείται η διαφορά μεταξύ προσλαμβανομένης ενέργειας με τη μορφή τροφής και καταναλισκόμενης ενέργειας. Η περίσσεια ενέργειας αποθηκεύεται στα λιπώδη κύτταρα τα οποία αυξάνουν σε μέγεθος (υπερτροφία) και σε αριθμό (υπερπλασία).

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους. Θετικό ισοζύγιο ενέργειας έχει ως αποτέλεσµα αρχικά διόγκωση και µετά δηµιουργία νέων κυττάρων για την αποθήκευση της ενέργειας. Εποµένως, η αυξηµένη µάζα του λιπώδους ιστού είναι αποτέλεσµα υπερτροφίας (αυξηµένου µεγέθους) ή/και υπερπλασίας (αυξηµένος αριθµός) των κυττάρων.

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003

Παχυσαρκία και TV

Είναι η τηλεόραση παράγοντας παχυσαρκίας;