Όπως είθισται, το καλοκαίρι ο τρόπος ζωής μας αλλάζει, οι δραστηριότητές μας ως προς την υγιεινή γίνονται πιο χαλαρές με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις. Για παράδειγμα, ξαπλώνουμε στην άμμο φορώντας μόνο το μαγιό μας, το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας που παίζουν ανέμελα με τα κουβαδάκια τους στην άμμο αγνοώντας τον κίνδυνο και τις μολύνσεις που μπορεί να επιφέρει η άμμος, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών μολυσματικών δερματοπαθειών. Επίσης για άλλες δερματοπάθειες είναι υπεύθυνη η έκθεσή μας στον ήλιο.
Οι δερματοπάθειες που αναφέρονται ως οι πιο σημαντικές και συχνές, είναι οι πανάδες, οι κηλίδες, το μολυσματικό κηρίο, η μολυσματική τέρμινθος, οι μυρμηγκιές, οι μηκητιάσεις και τέλος οι ευρυαγγείες προσώπου.
Πανάδες (Μέλασμα)
Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση των πανάδων μετά το καλοκαίρι που παρατηρούνται λόγω της επίδρασης του ήλιου. Άλλοι παράγοντες που έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή τους, είναι η κληρονομική ή γενετική προδιάθεση και η λήψη φαρμάκων. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική αλλοίωση που μοιάζει με μάσκα από καφέ κηλίδες. Οι πανάδες έχουν να κάνουν με την αισθητική αλλοίωση στην επιφάνεια του δέρματος, που εκδηλώνεται από την υπερβολική κατά τόπους συγκέντρωση της μελανίνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σκούρων κηλίδων. Επιπρόσθετα, σχηματίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος , κυρίως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο άνω χείλος και στα μάγουλα. Τα μελαχρινά άτομα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση της νόσου. Για την αποφυγή των πανάδων συνιστάται η χρήση αντηλιακής κρέμας. Ακόμη, μπορούν να συνδυαστούν λευκαντικές ουσίες και απελπιστικοί παράγοντες (peelings). Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά των μηχανημάτων που κάνουν απόξεση του παθολογικού δέρματος μηχανικά όπως οι συσκευές με μικροκρυστάλλους. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση καταλαμβάνει το μηχάνημα fractional Co2 laser. Καλό θα ήταν οι θεραπείες αυτές να αποφεύγονται το καλοκαίρι για την αποφυγή υποτρoπών. Ιδανικά, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μεταξύ του φθινοπώρου και της αρχής της άνοιξης αφού τότε η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενεί.
Κηλίδες
Μια ακόμα δερματοπάθεια που παρατηρείται μετά το καλοκαίρι είναι οι κηλίδες. Οι κηλίδες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο σε πρόσωπο, μπούστο, χέρια και δεν βελτιώνονται το χειμώνα. Οι κηλίδες μπορεί να αντιμετωπιστούν με θεραπείες laser και πίλινγκ τριχλωροξεικού οξέως. Εφαρμόζουμε μια χημική ουσία και την αφήνουμε για λίγο μέχρι η επιδερμίδα να εμφανίσει μια λευκή απόχρωση. Η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική και σπάνια μπορεί να προκληθεί κάποια υποτροπή. Μετά τη θεραπεία πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες οι οποίες περιέχουν ταλκ, ούτως ώστε να υποχωρεί γρήγορα η ερυθρότητα. Το laser που χρησιμοποιείται είναι το Q-switched Alexandrite και με δυο ή τρεις συνεδρίες οι κηλίδες εξαφανίζονται. Τέλος, μπορούμε να απαλλαγούμε από τις κηλίδες, αρκεί να ακολουθούμε τις οδηγίες που μας δίνει ο δερματολόγος μας, αποφεύγοντας την έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.
Μολυσματικό κηρίο
Πρόκειται για μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Το μολυσματικό κηρίο κάνει την εμφάνισή του στο πρόσωπο και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Εμφανίζεται με τη μορφή φυσαλίδας η οποία στη συνέχεια εξαπλώνεται και μετατρέπεται σε εφελκίδα στο χρώμα του μελιού. Η βλάβη μπορεί να είναι κόκκινη και να επιδεινωθεί με διαβρώσεις και φουσκάλες. Επίσης, χαρακτηριστική εκδήλωση της νόσου είναι ο κνησμός. Το μολυσματικό κηρίο θεραπεύεται επαρκώς με τοπική εφαρμογή αντισηπτικού και αντιβίωσης δυο με τρεις φορές την ημέρα για επτά με δέκα ημέρες. Είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινή και σωστή υγιεινή της περιοχής για να έχει η νόσος εμφανή αποτελέσματα. Σε περίπτωση επιδείνωσης δίνεται από το στόμα αντισταφυλοκοκκική αγωγή.
Μολυσματική Τέρμινθος
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι και προκαλείται από τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και χαρακτηρίζεται από ομάδες ροδοχρόων βλατίδων με κεντρική εμβύθιση. Στη νόσο αυτή δεν αναφέρονται κάποια συμπτώματα και είναι καλοήθης. Συνήθως δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κάποια θεραπεία διότι η μολυσματική τέρμινθος υποχωρεί αυτόματα. Σε περίπτωση όμως που χρειαστεί θεραπεία μπορούμε να κάνουμε επιφανειακή ψύξη ή απόξεση ή να χρησιμοποιήσουμε ειδικό καυστικό διάλυμα για τη νόσο.
Μυρμηγκιές
Ακόμη μια σημαντική δερματοπάθεια που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι, είναι οι μυρμηγκιές που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εμφανίζονται κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες . Είναι συνήθως ανώδυνες εκτός από αυτές των πελμάτων που ο ασθενής αισθάνεται ότι έχει πατήσει ξένο σώμα. Η θεραπευτική προσέγγιση της μυρμηγκιάς πραγματοποιείται με υγρό άζωτο που παγώνει την βλάβη με αποτέλεσμα αυτή να νεκρώνεται. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπισθεί με laser που γίνεται το ίδιο αλλά με θερμότητα, καθώς και με άλλα καυστικά μίγματα που προτείνει ο δερματολόγος για θεραπεία στο σπίτι.
Μυκητιάσεις
Οι ομάδες μυκήτων που προσβάλλουν τον άνθρωπο, είναι οι ανθρωπόφιλοι, οι ζωόφιλοι και οι γεώφιλοι ανάλογα με τον ξενιστή που μεσολαβεί ώστε να γίνει η μόλυνση. Οι μυκητιάσεις εκδηλώνονται με έντονο κνησμό. Για τη θεραπεία τους συνταγογραφούνται αντιμυκητιασικά τοπικά και από το στόμα σε συνδυασμό με αντισηπτικά σαπούνια. Επιπρόσθετα οι μύκητες μπορούν να εμφανιστούν και στα νύχια προκαλώντας αλλαγή στο χρώμα και στο σχήμα αυτών.
Ευρυαγγείες Προσώπου
Τελειώνοντας θα αναφερθούμε στις ευρυαγγείες του προσώπου που είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες μετά το καλοκαίρι. Οι ευρυαγγείες του προσώπου οφείλονται στη διεύρυνση των αγγείων και είναι κόκκινες και μπλε. Εμφανίζονται συνήθως στη μύτη και τα μάγουλα. Τα αγγεία στο πρόσωπο δεν φαίνονται επειδή καλύπτονται από την επιδερμίδα. Σε περίπτωση όμως που λεπτύνει η εξωτερική στιβάδα του δέρματος- η επιδερμίδα- τότε μπορεί να παρουσιαστούν οι ευρυαγγείες. Οι παράγοντες που ευθύνονται για τα σπασμένα αγγεία στο πρόσωπο είναι η φωτογήρανση του δέρματος, η κατάχρηση αλκοόλ, η αλλαγή υψόμετρου, ο τοκετός, ο ερυθηματώδης λύκος και η συστηματική λήψη κορτιζόνης. Παράλληλα, οι ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα ντροπαλά που κοκκινίζουν συχνά, καθώς και στα άτομα εκτίθενται σε πηγές θερμότητας.
Η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών περιλαμβάνει θεραπεία με λέιζερ. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λέιζερ αλλά το βασικό τους γνώρισμα είναι ότι η δέσμη φωτός που εκπέμπουν απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται εντός του αγγείου. Χρειάζονται 3-6 επισκέψεις. Ακόμη, η θεραπεία με λέιζερ δεν θα πρέπει να γίνεται σε περίοδο έντονης ηλιοφάνειας , οπότε τη μέθοδο αυτή την προτείνουμε μέχρι και τον Μάιο. Οι οδηγίες που δίνονται μετά τη θεραπεία με λέιζερ είναι η χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για τις επόμενες 20 μέρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές