Σειρά άρθρων για τα 12 ζώδια και τις αντιστοιχίες στους στην ανατομία, τη φυσιολογία και τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Ταύρος : Θυρεοειδής αδένας και θυροξίνη

Γενικά, η ζωδιακή περιοχή του Ταύρου αφορά, ανατομικά, στην περιοχή του λαιμού και λειτουργικά στη καλή λειτουργία των αισθήσεων και του μεταβολισμού, με την παραγωγή εκείνων των ορμονών, που μας κάνουν να νιώθουμε το περιβάλλον και να δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας, γαλήνης και ηρεμίας.

Πιο συγκεκριμένα, στον Ταύρο αναλογούν τα παρακάτω :

  • Μαζί με το ζώδιο του Κριού, ο 1ος και 2ος αυχενικός σπόνδυλος.
  • Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας.
  • Τα κύτταρα του οσφρητικού νεύρου της μύτης.
  • Το μέσο αυτί (πλην των 3 οσταρίων του) και ο Μεμβρανώδης λαβύρινθος του εσωτερικού αυτιού.
  • Η Μεμβράνη που καλύπτει την γλώσσα, οι Εσωτερικοί και Εξωτερικοί υποδοχείς της γλώσσας.
  • Ο Λαιμός και Αυχένας, Φωνητικές Χορδές, Σιαγόνες, Τραχεία αρτηρία, Χείλη, Παρίσθμια, Αμυγδαλές, Φάρυγγας, Εσωτερική επιφάνεια στόματος, Οισοφάγος, Ουρανίσκος, Άνοιγμα λαιμού, Σταφυλή, Λάρυγγας, Φωνητικές χορδές, Νεύρα λαιμού, Νεύρα αυχένα, Επιγλωττίδα, Αγγεία λέμφου, Άνω και κάτω σιαγώνα, Δόντια, Οστό ρινός. 
  • Μύες = Στερνοϋοειδής, Μαστοειδής, Τραπεζοειδής, Στερνομαστοειδής, Οισοφαγικός, Σκαληνός, Βλενοφαρυγγικός, Σωληνοειδής, Μακρός, Διγάστωρ, Ραχιαίος.
  • Αρτηρίες = Βασική, Εσωτερική καρωτίδα, Αρτηρία άνω σιαγώνας, Αρτηρία ιγμόριου, Αρτηρία κοιλότητας ρινός.
  • Φλέβες = Ινιακή, Τραχηλική, Σφαγίτης, Φλέβες λαιμού και θυροειδή αδένα.
  • Οι Παρασυμπαθητικοί κλάδοι των οφθαλμοκινητικών, προσωποκινητικών και Γλωσσοφαρυγγικών γαγγλίων. 
  • Το Ενδοκρανιακό τμήμα του παρασυμπαθητικού κλάδου του Πνευμονογαστρικού νεύρου
  • Ο Θύμος αδένας, ο Σιαλογόνος αδένας, ο Θυρεοειδής αδένας, οι επιπεφυκότες και οι δακρυϊκοί αδένες, η Επίφυση (μέχρι την εφηβεία) 

Η κατάσταση υγείας εξαρτάται από τις συνολικές συνθήκες ασφάλειας, μέσα στις οποίες διαβιώνει το άτομο. Τα προβλήματα υγείας που είναι δυνατόν να εμφανιστούν στα παραπάνω όργανα και λειτουργίες φέρουν το μήνυμα ότι το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ανασφάλειας, εσωτερικής αγωνίας και βιώνει σε συνθήκες μη φυσικής ευχαρίστησης.

Αυχενικά σύνδρομα, σφιγμένοι μύες, υπερ ή υπο - θυρεοειδισμός, γενικότερη κόπωση έως κατάσταση ληθάργου, βρογχοκήλες, εξασθένηση της σεξουαλικής επιθυμίας, ή σε μεγάλο βαθμό αύξησή της, στεγνά μάτια, στεγνή μύτη και αδυναμία όσφρησης, γεύσης και ακοής, φαρυγγίτιδες, κλείσιμο λαιμού, είναι μερικά από τα συνήθη προβλήματα αυτής της περιοχής.

Οι σημαντικοί αδένες που αναλογούν στον Ταύρο είναι ο Θύμος, ο Θυρεοειδής και η Επίφυση (μέχρι την εφηβεία).

Η ιδιοσυγκρασία του Ταύρου σημαδεύεται από την έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς, και κυρίως της θυροξίνης, οι οποίες είναι κυρίως οι υπεύθυνες για τον μεταβολισμό του σώματος. Οι ορμόνες αυτές ευνοούν την ισόρροπη αναβολιστική και καταβολιστική χρήση της ενέργειας, την ηρεμία, τη γλυκύτητα, την ερωτική διάθεση και οδηγούν σε πράξεις τρυφερότητας, συναισθηματικής και πρακτικής στήριξης, φροντίδας και συντήρησης αλλά και σε πράξεις κτητικότητας, ιδιοτέλειας, επιμονής και νωθρότητας.

Η χαλαρή επαφή με την φύση (βουνό, θάλασσα, χώμα, βροχή, δένδρα κ.λ.π.), οι περίπατοι και η δυνατότητα να αισθανθούμε (να δούμε, να μυρίσουμε, να γευθούμε, να ακούσουμε) το φυσικό περιβάλλον, είναι οι καλλίτερες συνταγές ίασης και επιφέρουν το αποτέλεσμα να έρθουμε σε επαφή, συντονισμό και συνεργασία με το φυσικό μας σώμα.

Η ηγεσία του ατόμου - Ταύρου στις ανθρώπινες υποθέσεις βρίσκεται στην δημιουργία γαλήνιου και ασφαλούς περιβάλλοντος, στην ήρεμη αντιμετώπιση των θεμάτων που εμφανίζονται, στις πρακτικές και εφικτές λύσεις των προβλημάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια