Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυμορφικό θέμα, το οποίο απασχολεί πολλούς ειδικούς, ιατρούς, διαιτολόγους, αισθητικούς, ψυχολόγους, γενετιστές, κοινωνιολόγους, διατροφολόγους, κ.α.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι αιτίες εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι ποικίλες, με εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.
Έτσι και οι ιατροί βελονιστές, αναλαμβάνοντας ένα περιστατικό, οφείλουν να ορίσουν την αιτία πρόκλησης της παχυσαρκίας, που διαφέρει σε κάθε θεραπευόμενο, για την κατάλληλη εφαρμογή του βελονισμού στο ενδιαφερόμενο άτομο, όπως επίσης πρέπει να διαθέτουν μακροχρόνια πείρα όλων των τεχνικών βελονισμού, τη δράση των σημείων βελονισμού και τον ανάλογο συνδυασμό αυτών.
Για κάθε άτομο ο ιατρός βελονιστής θα διαλέξει την προσωπική του αντιμετώπιση. Εδώ κρύβεται και η επιτυχία του βελονισμού.
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο παρατηρείται σε ορισμένα άτομα να έχουν χάσει βάρος, ενώ άλλα όχι. Το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται περίπου στο 70% του συνολικού των ατόμων στα οποία εφαρμόζεται ο βελονισμός.
Για την επίτευξη της επιτυχούς θεραπείας χρειάζεται καλή συνεργασία μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του ιατρού βελονιστή από την αρχή μέχρι το τέλος, όπως και κατά τη διάρκεια των συνεδριών.
Συνήθως εφαρμόζονται δέκα και δεκαπέντε συνεδρίες, με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα, διάρκειας είκοσι λεπτών. Ο αριθμός απώλειας βάρους κυμαίνεται στα τέσσερα με πέντε κιλά το μήνα. Αυτοί οι φυσιολογικοί ρυθμοί μηνιαίας απώλειας βάρους, μας επιτρέπουν να έχουμε πιο μόνιμα αποτελέσματα.
Δράση του βελονισμού στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Ο ιατρός βελονιστής εφαρμόζει το βελονισμό επιλέγοντας σημεία που δρουν σε πολλαπλά επίπεδα κατά της παχυσαρκίας, τα οποία αναφέρονται εκατέρωθεν:
- Σημεία του ωτο-βελονισμού στο αυτί, για τον περιορισμό της ορέξεως. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν στις νευρικές απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου και τη ρύθμιση της λειτουργίας του στομάχου.
- Σημεία στην κοιλιακή χώρα, τα οποία διεγείρουν το ηλιακό πλέγμα, με συνέπεια τον καλύτερο μεταβολισμό και τη ρύθμιση των καύσεων, των κενώσεων και τη σπαστικότητα του εντέρου.
- Μακρινά σημεία στα άνω και κάτω άκρα, για τη γενική τόνωση και ρύθμιση του νευροφυτικού συστήματος. Ακόμη, βοηθούν στη μείωση του άγχους, του συνδρόμου στέρησης της τροφής και του αισθήματος πείνας.
- Ειδικά επιλεγμένα σημεία, τα οποία οι ιατροί βελονιστές διαλέγουν ανάμεσα σε άλλα, με βάση τα προσωπικά προβλήματα υγείας του κάθε ατόμου, π.χ. :
α) τοπική ενίσχυση της περιοχής των γλουτών για καλύτερη λιπόλυση της περιοχής, μέσω της προσθήκης του ηλεκτροβελονισμού, και
β) υποθυρεοειδισμός, κατάθλιψη, βουλιμία.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό, οι ιατροί βελονιστές προτρέπουν τους θεραπευόμενους να γυμνάζονται, να πίνουν πολλά υγρά και να ακολουθούν διατροφικές συμβουλές.
Αποφεύγεται κάποια εξεζητημένη δίαιτα και προτιμάται ατομικό διαιτολόγιο, το οποίο διαμορφώνει ο ιατρός μαζί με τον θεραπευόμενο.
Τα αποτελέσματα εφαρμογής του βελονισμού δεν έχουν πάντα την επιθυμητή έκβαση στις περιπτώσεις που τα άτομα με παχυσαρκία έχουν συγχρόνως και αρκετά παθολογικά προβλήματα και χρησιμοποιούν φαρμακευτικές αγωγές με σκευάσματα τα οποία αυξάνουν την όρεξη, κάνουν κατακράτηση υγρών , μειώνουν την δραστηριότητα του ατόμου, επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και το μεταβολισμό, και παρουσιάζουν αλλεργίες στις τροφές.
Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη επιμονή, η θεραπεία συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περισσότερες συνεδρίες. Ακόμη, απαιτείται παρακολούθηση των εργαστηριακών εξετάσεων αίματος (βιοχημικός έλεγχος) και ούρων.
Επίσης, πολύ χρήσιμο στη διαμόρφωση της κατάλληλης δίαιτας που συνοδεύει την εφαρμογή του βελονισμού είναι και το test δυσανεξίας των τροφών, με το οποίο αποκτάται η δυνατότητα να αποκλείονται από την συνισταμένη διατροφή οι εχθρικές προς τον οργανισμό τροφές.
Έτσι, διαμορφώνεται ένα πιο φιλικό προς τον οργανισμό του ατόμου διαιτολόγιο.
Συμπεράσματα
Κάθε θεραπεία διαμορφώνεται και προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες, παθήσεις και ιδιαιτερότητες του οργανισμού κάθε ανθρώπου, τόσο σε επίπεδο επιλογής των σωστών σημείων εφαρμογής των βελονών στο σώμα, όσο και σε επίπεδο διαιτολογίου.
Η μέση συχνότητα των συνεδριών κυμαίνεται ανάμεσα στις δέκα με δεκαπέντε, αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται ανάλογα με τη σωματική αποδοχή της εφαρμογής στο άτομο, την τήρηση του συνιστώμενου προγράμματος, τη φαρμακευτική του αγωγή και τα παθολογικά προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει.
Ο μέσος αριθμός απώλειας βάρους κυμαίνεται ανάμεσα στα τέσσερα με πέντε κιλά, που είναι και ο επιθυμητός.
Τα σημεία εφαρμογής του βελονισμού στην παχυσαρκία είναι τα εξής:
- Σημεία του ωτοβελονισμού στο αυτί,
- Σημεία στην κοιλιακή χώρα,
- Μακρινά σημεία στα άνω και κάτω άκρα,
- Ειδικά επιλεγμένα σημεία, σύμφωνα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας του κάθε ατόμου.
- Συνιστάται παράλληλα με το βελονισμό η σωματική άσκηση, η κατανάλωση υγρών και τήρηση συγκεκριμένου διαιτολογίου, το οποίο διαμορφώνεται αρτιότερα μέσα από τη συμβολή ενός τεστ δυσανεξίας των τροφών, που προτείνεται να έχει κάνει ο θεραπευόμενος, καθώς και μέσω της συνεννόησης και συνεργασίας του ατόμου με τον ιατρό βελονιστή.
- Οι εφαρμογές βελονισμού της παχυσαρκίας και ιδιαιτέρως της παθολογικής παχυσαρκίας, όπως και γενικότερα κάθε εφαρμογή βελονισμού, απαιτείται να διεξάγεται μόνο από ιατρό βελονιστή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας
Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας
Ανατροπή με δικαστική απόφαση στη θέση προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας