Χειρουργικές επεμβάσεις μέσω του ομφαλού εφαρμόζονται πλέον στην χώρα μας αντιμετωπίζοντας σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα χωρίς τομές και πόνο.

Μία νέα, επαναστατική μέθοδος, που αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και υπόσχεται χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές. Η εφαρμογή της μεθόδου S.P.L. (Single Port Laparoscopy), ξεκίνησε στον τομέα της Γυναικολογίας, από την ομάδα μας, στις αρχές Οκτωβρίου και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ακόμη και για ολικές υστερεκτομές.

Χωρίς τομές και πόνο

Ενώ με την παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτούνται 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλούνται 2 έως 4 μόνιμες ουλές, με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μίας οπής, αυτής του ομφαλού. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως κάμερες και τα απαραίτητα εργαλεία.

Ο πόνος στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση, είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του μέσα σε 24ώρες.

Με τη νέα μέθοδο, ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος. Έτσι, η ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί. Το 92% των ασθενών επιστρέφει σπίτι αυθημερόν.

Σε ποιους απευθύνεται

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα, που έχουν υποβληθεί σε πολλές, μείζονες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή που είναι παθολογικά παχύσαρκα, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά.

Οφέλη για τους ασθενείς

  1. Λιγότεροι κίνδυνοι κατά την επέμβαση (τραυματισμοί οργάνων, λοιμώξεις, κοκ) 
  2. Ταχύτερη ανάρρωση.
  3. Ελάχιστος /μηδενικός πόνος 
  4. Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  5. Μικρότερο κόστος

Η εφαρμογή της μεθόδου ξεκίνησε στην Αμερική τον Απρίλιο του 2008 και στην Ελλάδα, από την ομάδα του Κου Χανδακά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, διεθνώς, όπως ενδομητρίωση, κύστη οωθηκης, ινομυωματα,υστερεκτομές , χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, λύσεις συμφήσεων, αποκατάστασεις βουβωνοκήλης, νεφρεκτομές, προστατεκτομές, κιρσοκήλες κ.ά.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται στον τομέα της Γυναικολογίας και επεκτείνεται και σε άλλους τομεί

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να κάνουν καλό;
Ενημέρωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από το ''Κ.Ε.Φ.Ι.''
Ρομπότ με κοινωνική συμπεριφορά και AI βοηθά παιδιά με μακροχρόνια νοσηλεία