Ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε το 1937, στην Ουγκάντα, σε περιοχή του Δυτικού Νείλου, όπου πήρε το όνομά του. Ο ιός ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με αρθρόποδα.
Κρούσματα από τον ιό, έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν, στην Ευρώπη σημαντικές επιδημίες έχουν αναφερθεί από τη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και από τη Ρουμανία το 1996.
Παρά το γεγονός ότι θηλαστικά και πτηνά είναι ξενιστές του ιού, η βασική δεξαμενή του παθογόνου είναι τα πουλιά. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένων κουνουπιών. Μεταδίδεται επίσης με μετάγγιση αίματος, με μεταμόσχευση οργάνου, με τον θηλασμό, την εργαστηριακή έκθεση και σπανίως με σταγονίδια.
Η περίοδος επώασης είναι 2 έως 14 ημέρες.
Πολλά προσβεβλημένα άτομα δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Σε μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται πυρετός με συμπτώματα ίωσης (π.χ. καταβολή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διαταραχές γαστρεντερικού). Εξάνθημα ή ήπια νευρολογικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν.
Η σοβαρή μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα από τον ιό είναι σπανιότερες. Τα συχνότερα νευρολογικά σημεία στις περιπτώσεις αυτές είναι η αυχενική δυσκαμψία και η σοβαρή διαταραχή του πνευματικού επιπέδου. Σπασμοί, παραλύσεις, μυϊκή αδυναμία είναι σημεία νευρολογικής προσβολής.
Η ηλικία άνω των 70 ετών και η καταστολή του ανοσοποιητικού αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και θανάτου. Επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονία, η λοίμωξη του ουροποιητικού, μόνιμες νευρολογικές βλάβες, σύνδρομα κόπωσης, έλκη.
Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ειδικό έλεγχο αντισωμάτων σε υγρά του σώματος (αίμα-εγκεφαλονωτιαίο υγρό).
Ιατρικώς χορηγείται υποστηρικτική αγωγή και ειδικά φάρμακα με ποικίλη ωστόσο ανταπόκριση κατά τη θεραπεία.
Σημαντικά είναι τα μέτρα πρόληψης που συνδέονται με την απομάκρυνση των κουνουπιών:
- Απομακρύνετε και αποφεύγετε χώρους με λιμνάζοντα ύδατα. Κουρεύετε γρασίδι, θάμνους, φυλλωσιές (είναι σημεία παραμονής κουνουπιών).
- Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά: Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών.
- Μην κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους από το σούρουπο έως την αυγή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε μακριά ρούχα, που να σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που να ‘μπαίνουν’ μέσα στη φούστα ή το παντελόνι. Χρησιμοποιείστε επίσης ειδικά εντομοαπωθητικά σκευάσματα για το δέρμα.
- Στα μωρά και στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιείτε σήτες και κουνουπιέρες. Eιδικά spray permethrin χρησιμοποιούνται για εμβάπτιση κουνουπιέρων και σητών με αποτελεσματική αντικουνουπική προστασία που διαρκεί για αρκετούς μήνες, εφόσον δεν πλυθούν.
- Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσεως του κατασκευαστή του προϊόντος που χρησιμοποιείτε και να χρησιμοποιείτε πάντα εγκεκριμένα προϊόντα.
Τα εντομοαπωθητικά για το δέρμα
Τα κυριότερα δραστικά εντομοαπωθητικά για το δέρμα περιέχουν μία από τις παρακάτω δραστικές ουσίες:
- DEET
- Picaridin
- Οil of lemon eucalyptus (φυσικό εντομοαπωθητικό)
Πώς χρησιμοποιούνται τα ειδικά εντομοαπωθητικά για το δέρμα:
- Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο επί μία - δύο ώρες χρησιμοποιείτε συγκεντρώσεις DEET<10% ή picaridin<10%.
- Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο επί δύο-τέσσερις ώρες χρησιμοποιείτε συγκεντρώσεις DEEΤ~15% ή picaridin~15% ή~30% oil of lemon eucalyptus.
- Σε περίπτωση παραμονής σε εξωτερικό χώρο επί πέντε - οκτώ ώρες χρησιμοποιείτε συγκεντρώσεις~20%-50% DEET.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις DEET προσφέρουν προφύλαξη και από τα κουνούπια. Το DEET χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα άνω των δύο μηνών και μάλιστα σε συγκέντρωση έως 30%, ενώ το Οil of lemon eucalyptus χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των τριών ετών.
Οδηγίες κατά την επάλειψη των εντομοαπωθητικών
Το προϊόν πρέπει να τοποθετείται μόνο σε ακάλυπτο δέρμα και μετά την επιστροφή πρέπει να απομακρύνεται με καλό μπάνιο.
Να μην τοποθετείτε το προϊόν σε αμυχές, πληγές, στο στόμα και στα μάτια και να πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά την επάλειψη.
Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά.
Να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση. Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, ενημερώνετε τον γιατρό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]