Η Ελονοσία είναι νόσος η οποία οφείλεται στο πλασμώδιο, ένα παράσιτο το οποίο προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα πιο συνηθισμένα πλασμώδια που προκαλούν τη νόσο είναι το Plasmodium Falciparun, Plasmodiun Vivax και Plasmodium Malariae.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με τσίμπημα κουνουπιού του γένους των ανωφελών (anopheles), αφού προηγουμένως έχει τσιμπήσει προσβεβλημένο άτομο. Επίσης μετάδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, μεταμόσχευση οργάνων, και σπανιότερα κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο κύημα.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν πραγματοποιείται. Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από δέκα ημέρες έως τέσσερις εβδομάδες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ο υψηλός πυρετός, η κακουχία, μυαλγία, κεφαλαλγία, ναυτία, εμετός, διάρροια, και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ίκτερος και αναιμία λόγω της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου, ενώ είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά ανθελονοσιακά φάρμακα.

Στη χώρα μας προσφάτως διαπιστώθηκαν κρούσματα της νόσου χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε ενδημική περιοχή, γεγονός το οποίο πρέπει να μας διατηρεί σε επαγρύπνηση τόσο σε επίπεδο κράτους (επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών), όσο και ατομικό επίπεδο.

Μέτρα

Όταν κινούμαστε σε περιοχές όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση φροντίζουμε ώστε να φοράμε ελαφριά μακρυμάνικα ρούχα (μπλούζες και παντελόνια), ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο, ενώ στα ακάλυπτα μέρη του σώματός μας εφαρμόζουμε εντομοαπωθητικά.

Προκειμένου να προφυλάξουμε το χώρο στο οποίο διαμένουμε, χρησιμοποιούμε συρματόπλεγμα νούμερο 16 ή και πυκνότερο στις πόρτες και τα παράθυρα προκειμένου να αποτρέψουμε την είσοδο των κουνουπιών.

Ακόμα πρέπει να κάνουμε χρήση εντομοκτόνων στο αέρα, ηλεκτροθερμενόμενων πλακιδίων, και καπνογόνων σπειρών , αφού διαβάσουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες των εν λόγω προϊόντων. Χρήση κουνουπιέρας ειδικά στις περιπτώσεις των βρεφών.

Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων:

Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, όπως και η βεβιασμένη κίνηση του αέρα που επιτυγχάνει ο ανεμιστήρας αποτρέπει την είσοδο των κουνουπιών στο χώρο. Απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού από υδρορροές , φρεάτια, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, περιποίηση των κήπων με απομάκρυνση των άχρηστων υλικών, τακτικό κούρεμα του γκαζόν, των φυτών, και των φυλλωσιών στα οποία βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια, και χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για την φωταγώγηση των εξωτερικών χώρων αφού αποδεδειγμένα προσελκύει λιγότερο τα κουνούπια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να κάνουν καλό;
Πρόληψη, καινοτομία και ολιστική φροντίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Ενημέρωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από το ''Κ.Ε.Φ.Ι.''