Το γεγονός ότι από το 1973 που γεννήθηκε το πρώτο παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση στην Αγγλία μέχρι σήμερα που το 5% των γεννήσεων παγκοσμίως προκύπτουν από κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καταδεικνύει την πρόοδο που έχει συντελεστεί μέσα σε αυτά τα χρόνια στον τομέα αυτό.

Στην Ελλάδα πλέον πραγματοποιούνται 12.000 με 14.000 κύκλοι ετησίως και ένα στα 20 παιδάκια -σύμφωνα με τελευταία στοιχεία- γεννιέται ύστερα από επιτυχή εφαρμογή κάποιας μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης, ενώ έχουμε κάποιες από τις μεγαλύτερες μονάδες αναπαραγωγικής ιατρικής στην Ευρώπη.

Υπογόνιμα ζευγάρια από όλο τον κόσμο επιλέγουν την Ελλάδα για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Οι επιτυχίες μας κάνουν το γύρο του κόσμου καθημερινά από στόμα σε στόμα, από ζευγάρι σε ζευγάρι, μέσω μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και μέσων ενημέρωσης, μέσα από τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις στα επιστημονικά περιοδικά.

Το επιστημονικό μας έργο να συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια ιστορία IVF (www.IVF-Worldwide.com)

Παγκόσμιες επιτυχίες και επιτεύγματα σταθμοί 

Ο Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος με εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, Επιστημονικός Διευθυντής της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ επισημαίνει ότι: 

Στην Ελλάδα:

  • γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο με βιοψία βλαστοκύστεων απαλλαγμένο από τη μεσογειακή αναιμία
  • το 2005 γεννήθηκε το πρώτο παιδί στον κόσμο, μετά από βιοψία βλαστοκύστεων, απαλλαγμένο από τη χρόνια κοκκιωματώδη νόσο που ήταν ιστοσυμβατό με το ήδη γεννημένο και πάσχον αδερφάκι του και το οποίο ύστερα από την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων σώθηκε
  • έγιναν οι πρώτες στον κόσμο γεννήσεις υγιών παιδιών και απαλλαγμένων από τη νόσο Cadasil το 2006, τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων το 2006, το σύνδρομο γναθοπροσωπικής δυσόστωσης FSHD το 2007.

Για πρώτη φορά το CNN κάλυψε δημοσιογραφικά

  • τη γέννηση υγιούς παιδιού σε μια οικογένεια φορέων του συνδρόμου LEBER με δυο τυφλά παιδιά
  • την πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από προεμφυτευτική διάγνωση όλων των χρωμοσωμάτων με τη μέθοδο Array-CGH το 2010

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση 

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση θεωρείται και είναι η πιο μεγάλη επιτυχία στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι σήμερα, γιατί δίνει αυξημένες πιθανότητες τεκνοποίησης και πάνω από όλα εξασφαλίζει ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν θα είναι απαλλαγμένα από συγκεκριμένα κληρονομικά γενετικά νοσήματα.

Στο εργαστήριο βλέπουμε ποια έμβρυα φέρουν σοβαρές χρωμοσωμικές ανωμαλίες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα καταφέρουν να αναπτυχθούν φυσιολογικά οπότε δεν πρέπει να μεταφερθούν στην μήτρα. Μετά την ανάλυση, μόνο τα υγιή έμβρυα επιλέγονται για μεταφορά στη μήτρα, αυξάνοντας έτσι και το ποσοστό επιτυχίας.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση μεγάλη σημασία στην επιτυχία έχει η ποιότητα των εμβρύων που μεταφέρουμε στη μήτρα για αυτό και τελευταία έχουν αναφερθεί πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις για την εντολή των «κατάλληλων» ή αλλιώς «πιο εμφυτεύσιμων» γονιμοποιημένων ωαρίων όπως η μεταβολομική ή η μικροσκοπική παρακολούθηση με time lapse microscopia. Όμως πραγματικά, όσο χρήσιμες και να είναι και οι άλλες μέθοδοι, η προεμφυτευτική έχει φέρει την επανάσταση αφού ξέρουμε ότι το ποσοστό των εμβρύων που κάνουν μεταλλάξεις αυξάνεται δραματικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ήδη στην Ελλάδα το 2010 είχαμε τα πρώτα διδυμάκια που γεννήθηκαν με αυτήν την μέθοδο της βιοψίας και του προεμφυτευτικού ελέγχου με την Array-CGH όπου ελέγξαμε και τα 46 χρωμοσώματα, δηλαδή τα 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων που έχει ο άνθρωπος.

Οι νέες επιστημονικές τάσεις στην εξωσωματική πλέον είναι «λιγότερα φάρμακα» και μεταφορά λιγότερων εμβρύων για εμφύτευση. Και είμαστε αρκετά κοντά στο στόχο αυτό, που είναι να αυξήσουμε και τα ποσοστά επιτυχίας και να μην έχουμε πολύδημες κυήσεις. Ακόμα, τα νέα φάρμακα μειώνουν την ταλαιπωρία των ζευγαριών κάνοντας λιγότερες ενέσεις, ίσως και μια φορά την εβδομάδα και επιπλέον θεωρούνται απολύτως ασφαλή. Έχουν γίνει πλέον πάρα πολλές πληθυσμιακές μελέτες σε Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία μετά από παρακολούθηση πλέον των 20ετών σε χιλιάδες γυναίκες που αποδεικνύουν ότι δεν αυξήθηκε το ποσοστό νεοπλασιών μετά τη χρήση των φαρμάκων.

Μέσα από τις ελληνικές επιτυχίες, μας εμπιστεύονται και μας έχουν επισκεφθεί ζευγάρια από πολλές χώρες του κόσμου. Η εμπειρία, η συνεχής προσπάθεια, η προσήλωσή στην έρευνα, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην καθημερινή πρακτική και πάνω απ όλα η προσέγγιση και η θεραπεία του κάθε ζευγαριού ξεχωριστά και του κάθε ατόμου επίσης φανερώνουν τους λόγους που η Ελλάδα αποτελεί πλέον σταθμό στην εξωσωματική γονιμοποίηση παγκοσμίως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι