Το αυχενικό σύνδρομο είναι από τις λεγόμενες παθήσεις του πολιτισμού. Ο άνθρωπος από νομάδας και τροφοσυλλέκτης μέσα στην εξελικτική διαδικασία και την επανάσταση της τεχνολογίας εγκλωβίστηκε πολλές ώρες σε ένα γραφείο και μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν μυοσκελετικά προβλήματα σε ηλικίες που πριν ήταν άγνωστες και ήταν αποτέλεσμα φθοράς αρθρώσεων και επιδημιολογικά ανήκαν στη μέση ηλικία.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η έλλειψη άσκησης, η κακή εργονομία του εργασιακού χώρου είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση 'επαγγελματικών' παθήσεων όπως η οσφυαλγία, οι τενοντίτιδες και το αυχενικό σύνδρομο με όλες τις εκφάνσεις του.
Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πιασίματος στον αυχένα, αιμωδιών στα χέρια, πόνου στην πλάτη και πολύ συχνά όλα αυτά τα συμπτώματα να συνοδεύονται από ιλίγγους, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, διπλωπία, ανήσυχο ύπνο.
Μια από τις αιτίες του πονοκεφάλου είναι και το αυχενικό σύνδρομο ειδικά όταν εμπλέκεται η άνω αυχενική μοίρα. Μερικές απο τις αιτίες αυτής της παθολογίας είναι ο τραυματισμός ‘μαστιγίου’ (whiplash injury) που συμβαίνει μετά απο τροχαία δυστυχήματα (όχι απαραίτητα πολύ σοβαρά), το έντονο στρες και η κακή στάση ειδικά σε επαγγέλματα γραφείου.
Οι αυχενικές νευρικές ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες σε τραυματισμό και αντιδρούν με συμπτώματα μετά απο αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης (‘αλλάζει ο καιρός’).
Ειδικά μετά απο τραυματισμό μαστιγίου οι σπονδυλικές αρθρώσεις δεν λειτουργούν σωστά και έχουμε ερεθισμό τόσο των μηχανουποδοχέων όσο και των αυχενικών ριζών. Αυτός ο αυχενικός τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πολλά χρόνια μετά το ατύχημα γι’ αυτά ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να παίρνει σωστό και λεπτομερές ιστορικό απο τον ασθενή.
Η εμπλοκή των αυχενικών ριζών Α1-Α2-Α3 μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία, διαταραχή στην όραση (στο 20% των ασθενών), τάση για εμετό, ίλιγγο κλπ. Πολλά απο αυτά τα συμπτώματα δημιουργούνται απο την εμπλοκή της σπονδυλοβασικής αρτηρίας που περνά μέσα απο τους Α1,Α2 αυχενικούς σπονδύλους και αιματώνει τον εγκέφαλο μαζί με τις καρωτίδες.
Η εμπλοκή των κατωτέρων αυχενικών ριζών Α5, Α6, Α7 είναι αυτές που δημιουργούν τα συμπτώματα στους ώμους και τα μουδιάσματα στα δάχτυλα.
Η καλύτερη διάγνωση γίνεται με την κλασσική ακτινογραφία εκτός αν υπάρχει πρόβλημα σε δίσκο και τότε συστήνεται μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις όμως δεν δείχνουν την εμπλοκή της σπονδυλικής αρτηρίας που είναι το αίτιο του πονοκεφάλου και του ιλίγγου.
Η λύση έρχεται απο την Αμερική και ονομάζεται Θερμογραφία και εκτελείται απο το τελευταίως τεχνολογίας μηχάνημα INSIGHT που αποτελείται απο μια ειδική θερμική κάμερα που ανιχνεύει διαφορές θερμοκρασίας στην σπονδυλική στήλη και τις καταγράφει σε ειδικό λογισμικό.
Πρώτος ο Ιπποκράτης παρατήρησε αυτές τις αλλαγές στη θερμοκρασία στα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης και τοποθετώντας λάσπη πάνω στα σώματα των ασθενών εντόπιζε τα προβληματικά σπονδυλικά επίπεδα βλέποντας πού η λάσπη στεγνώνει πρώτα (αυξημένη σωματική θερμοκρασία δηλώνει ερεθισμό νεύρου και φλεγμονή).
Η επαναστατική αυτή μέθοδος γλυτώνει τον ασθενή απο την πολυφαρμακία και τις λάθος διαγνώσεις και του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς