Ψωριασική αρθρίτιδα είναι η ονομασία η οποία δίνεται στη χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων σε ασθενείς με ψωρίαση, μία δερματική νόσο. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία συχνή παθολογική κατάσταση, αλλά παραμένει ελάχιστα γνωστή.



Πόσο συχνή είναι η νόσος;

Περίπου το 1-2% του ελληνικού πληθυσμού πιστεύεται ότι πάσχουν από ψωρίαση. Τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των ψωριασικών ασθενών υποφέρουν επίσης από προβλήματα στις αρθρώσεις, ενώ οι ασθενείς με επίσημη ψωριασική αρθρίτιδα φαίνεται ότι κυμαίνονται σε ποσοστά γύρω από το 0.2% του (γενικού) πληθυσμού.

Πώς θα γνωρίζω ότι έχω ψωριασική αρθρίτιδα;

Η μορφή των συμπτωμάτων ποικίλλει ευρέως από τον έναν ασθενή στον άλλον. Εάν γνωρίζετε ήδη ότι έχετε ψωρίαση, μπορείτε να υποπτευθείτε την ψωριασική αρθρίτιδα εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις αρθρώσεις σας, όπως η δυσκαμψία, ο πόνος κατά την κίνηση ή την ανάπαυση, η διόγκωση, η θερμότητα ή η ευαισθησία στις αρθρώσεις και τους τένοντες.

Η κόπωση είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα της αρθρίτιδας. Περιορισμένη φλεγμονή στις αρθρώσεις, για παράδειγμα στα χέρια, είναι πολύ συχνή στην ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά μπορεί επίσης να προσβληθούν μείζονες αρθρώσεις καθώς και η σπονδυλική στήλη.

Συνήθως προσβάλλονται οι ίδιες αρθρώσεις και στα δύο ημιμόρια του σώματος, αλλά μερικές φορές φλεγμαίνει μόνο μία μεμονωμένη άρθρωση. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση που τα δερματικά συμπτώματα της ψωρίασης είναι τόσο ήπια και/ή εντοπισμένα σε μία τέτοια θέση, ώστε ο ασθενής δεν τα έχει προσέξει.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αρθρώσεις που πονούν μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της ασθένειας που θα προσέξει ο ασθενής, και οι δερματολογικές αλλοιώσεις ίσως να μην ανακαλυφθούν έως ότου εξεταστούν από κάποιον γιατρό.

Πώς θεραπεύονται τα προβλήματα των αρθρώσεων;

Η πρόωρη διάγνωση είναι ζωτική για την αναστολή της εξάπλωσης της πάθησης, πριν διαταραχθεί η λειτουργικότητα των αρθρώσεων. Η θεραπεία κατευθύνεται και ως προς τις εκδηλώσεις από το δέρμα και ως προς τις αρθρώσεις και περιλαμβάνει Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη ή Mεθοτρεξάτη ή άλλα νεώτερα φάρμακα που θα συνταγογραφήσει ο ιατρός σας.

Οι κύριοι αντικειμενικοί σκοποί της θεραπευτικής αγωγής είναι η επιβράδυνση της αρθριτικής διαδικασίας, η ελάττωση του πόνου και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Όσο πιο σύντομα αρχίσει αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μίας καλής έκβασης μακροπρόθεσμα.

Η φυσικοθεραπεία και η ατομική σωματική άσκηση αποτελούν επίσης στοιχεία-κλειδιά της θεραπευτικής αγωγής.

Μπορώ να γίνω καλύτερα;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία θεραπευτική αγωγή η οποία να μπορεί να θεραπεύσει εντελώς την ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές μορφές φαρμακευτικής αγωγής για τα συμπτώματα τα οποία προσβάλλουν τόσο το δέρμα όσο και τις αρθρώσεις.

Η ασθένεια μπορεί να καταπραϋνθεί και να τεθεί υπό έλεγχο, επιτρέποντας στους ασθενείς να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής.

 Όπως και η δερματική πάθηση, τα αρθρικά προβλήματα τείνουν να παρουσιάζουν εξάρσεις, με περιόδους ύφεσης στο ενδιάμεσο. Οι εξάρσεις οι οποίες προσβάλλουν το δέρμα και τις αρθρώσεις δεν συνοδεύουν υποχρεωτικά η μία την άλλη.

Ένας ασθενής μπορεί να είναι σχετικά καλά από δερματολογικής απόψεως αλλά να υποφέρει από πολύ επώδυνες αρθρώσεις, και το αντίθετο.

Πηγές:
www.energitikotita.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού