Η επιλογή της πιο σωστής αντιμετώπισης της Καλοήθους Υπερτροφίας του Προστάτη προϋποθέτει προσεκτική διερεύνηση για να προσδιοριστεί αν η θεραπεία είναι ασφαλής, αποτελεσματική ως προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής των ούρων, ανθεκτική στο χρόνο και εύκολα ανεκτή από τον ασθενή.
Όλες οι παραδοσιακές θεραπείες απαιτούν σημαντικούς συμβιβασμούς.
Η φαρμακευτική αγωγή παρέχει κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά απαιτεί καθημερινή δέσμευση στα φάρμακα, έχει σημαντικό κόστος και αποτυχαίνει με την πάροδο του χρόνου. Η χειρουργική αφαίρεση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, αλλά παρουσιάζει μεγαλύτερους κινδύνους και επιπλοκές, όπως πχ ανικανότητα, ακράτεια, μεταγγίσεις αίματος, παρατεταμένους καθετηριασμούς και πλήρη ανάρρωση μετά από 6-8 εβδομάδες.
Τέλος, οι θερμικές θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας (όπως η θερμοθεραπεία με υπέρηχους ή με βελόνη) εμφανίζουν λιγότερες επιπλοκές, αλλά προσφέρουν μέτρια έως φτωχά αποτελέσματα και καθυστερημένη για αρκετές εβδομάδες ανακούφιση από τα συμπτώματα μετά τη θεραπεία.
Με τη μέθοδο Greenlight Laser, οι ασθενείς δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν συμβιβασμούς για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που απελευθερώνει οριστικά τον ασθενή από τα ενοχλήματά του και όχι απλά άλλη μία προσπάθεια στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη.
Τι είναι η Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη;
Είναι μία καλοήθης αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Ο προστάτης μεγαλώνει στο φυσιολογικό του μέγεθος, που είναι σαν το κάστανο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι αδένες του προστάτη, που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα αρχίζουν να ξαναμεγαλώνουν (υπερτρέφονται) με την πάροδο της ηλικίας, στην πλειοψηφία των μεσήλικων ανδρών.
Η πάθηση των υπερτροφικών αδένων του προστάτη ονομάζεται ‘προστατικό αδένωμα’ ή ‘Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη’, όρος που τονίζει την καλοήθη φύση της νόσου. Οι αιτίες της υπερπλασίας δεν είναι πλήρως γνωστές.
Πόσο συχνή είναι;
Προκαλεί προβλήματα στους μισούς άνδρες άνω των 50 ετών και το ποσοστό αυτό αυξάνει με την ηλικία. Εννέα στους δέκα άνδρες άνω των 70 ετών υποφέρουν από υπερπλασία προστάτη, που αποτελεί μεν καλοήθη νόσο, δεν παύει όμως να δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητα τόσο του άνδρα όσο και της συντρόφου που βιώνει το πρόβλημα μαζί του.
Περίπου 600.000 άνδρες στην Ελλάδα υποφέρουν ετησίως.
Παρόλο που είναι το πιο συχνό πρόβλημα στους ηλικιωμένους άνδρες και τόσο κοινό όσο τα γκρίζα μαλλιά, ή όσο η ανάγκη για γυαλιά πρεσβυωπίας, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης της πάθησης, των συμπτωμάτων και της θεραπείας.
Ποια συμπτώματα προκαλεί;
Ο υπερτροφικός προστάτης συμπιέζει και στραγγαλίζει την ουρήθρα. Η πίεση φράζει τη ροή των ούρων με αποτέλεσμα συμπτώματα κατά την ούρηση, που διαφέρουν από άνδρα σε άνδρα, ανάλογα με τον βαθμό απόφραξης της ουρήθρας. Τα αποφρακτικά συμπτώματα είναι:
- Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης
- Ελάττωση της ακτίνας των ούρων
- Στάγδην αποβολή των ούρων
- Παρατεταμένος χρόνος ούρησης
- Αίσθημα υπολοίπου ούρων
- Ολική αδυναμία ούρησης
- Ακράτεια από υπερπλήρωση
Στα ερεθιστικά συμπτώματα από την αντίδραση της ουροδόχου κύστεως ανήκουν:
- Ξαφνική και έντονη τάση για ούρηση
- Επιτακτική ακράτεια
- Αίσθημα πόνου ή καύσου κατά την ούρηση
- Νυχτουρία
- Υπερηβικός πόνος
Έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής του άνδρα, ξεκινώντας από έλλειψη ύπνου ως αποφυγή προσέλευσης σε δημόσιους χώρους από το φόβο κάποιου ατυχήματος.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται από τον Ουρολόγο με τη λήψη ενός ιστορικού, τη δακτυλική εξέταση, την ουροροομετρία (μέτρηση της δύναμης των ούρων), το υπερηχογράφημα (αξιολόγηση της κατακράτησης των ούρων, έλεγχο νεφρών κτλ) και με τον έλεγχο του PSA (αποκλεισμός καρκίνου του προστάτη σε αύξηση του PSA).
Επιπλέον ακτινολογικές και επεμβατικές εξετάσεις εφαρμόζονται σε ειδικές περιπτώσεις.
Ποια ήταν η μέχρι τώρα θεραπεία;
Σε ήπια ενοχλήματα χορηγούνται φάρμακα. Όταν αυτά αποτυγχάνουν ή παρουσιάζονται έντονα συμπτώματα και επιπλοκές τότε η χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία. Τα τελευταία 30 χρόνια η χειρουργική θεραπεία πρώτης εκλογής ήταν η αφαίρεση του αδενώματος διαμέσου της ουρήθρας, χωρίς την πραγματοποίηση τομής στο δέρμα (διουρηθρική προστατεκτομή).
Μ’ αυτή την τεχνική ‘ροκανίζεται’ το προστατικό αδένωμα με τη βοήθεια μίας ηλεκτρικής αγκύλης υπό την μορφή λεπτών ξυσμάτων. Αυτά ξεπλένονται μέσα από την κύστη και αφαιρούνται.
Αν και με την παραδοσιακή τεχνική αποκτήθηκε εμπειρία, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι:
- Είναι ‘αιματηρή’ επέμβαση, αναγκαίες οι μεταγγίσεις σε 10% - 20% των ασθενών.
- Προκαλεί διαταραχές στύσης και εκσπερμάτισης.
- Παρουσιάζει αυξημένους εγχειρητικούς κινδύνους και μεγάλο διάστημα αποθεραπείας (6-8 εβδομάδες) και ιδιαίτερα σε ασθενείς που κάνουν χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων επειδή υποφέρουν συγχρόνως από καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Δεν συνιστάται για μέγεθος προστάτη μεγαλύτερο από 60 γραμμάρια.
- Απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και χρήση καθετήρα για τουλάχιστον 3-4 μέρες.
Πώς γίνεται η αφαίρεση του προστάτη με Greenlight Laser;
Για να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα της παραδοσιακής διουρηθρικής προστατεκτομής αναπτύχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια μια νέα αναίμακτη διουρηθρική μέθοδος, το Laser, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου.
Από το 2001 το ενδιαφέρον στράφηκε στο λεγόμενο ΚΤΡ Laser, ενα ειδικό Laser πράσινου φωτός υψηλής ισχύος.
Μέσω μιας οπτικής ίνας, η οποία εισέρχεται διουρηθρικά με κυστεοσκόπηση, το GreenLight εξαερώνει τον προστάτη από απόσταση λίγων χιλιοστών σε υγρό περιβάλλον, με τρόπο απόλυτα ελεγχόμενο. Η όλη διαδικασία περιγράφεται και σαν επιλεκτική φωτοεξάχνωση του προστάτη.
Η αναίμακτη προστατεκτομή με το Laser του πράσινου φωτός στηρίζεται στην εκλεκτική απορρόφηση της ενέργειας του Laser από την αιμοσφαιρίνη και στην απελευθέρωση θερμικής ενέργειας.
Η αιμορραγία μειώνεται σημαντικά, γιατί καυτηριάζεται άμεσα κάθε μικροσκοπική αιμορραγία, ελαττώνοντας την ανάγκη και τη συχνότητα μεταγγίσεων. Η επέμβαση διαρκεί μισή έως μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του προστάτη. Η παντελής έλλειψη αιμορραγίας την καθιστά ιδανική για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά, αφού συχνά δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη διακοπή αυτών των απαραίτητων για την υγεία τους φαρμάκων.
Επίσης επιτρέπεται η γρήγορη αφαίρεση του καθετήρα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ασθενή απαλλάσσοντάς τον και από τον εφιάλτη του καθετήρα.
Πλεονεκτήματα της θεραπείας με το Greenlight Laser
- Ο ασθενής μπορεί να βγει από το νοσοκομείο ακόμα και την ίδια ημέρα.
- Ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία σε μερικά 24ωρα.
- Πρακτικά αναίμακτη μέθοδος χωρίς μετάγγιση αίματος.
- Ταχεία βελτίωση ροής των ούρων.
- Οριστική θεραπεία που διαρκεί.
- Ολιγόωρος ως πιθανώς καθόλου καθετηριασμός (λιγότερο από 24 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις).
- Έχει εφαρμοσθεί σε περισσότερους από 350.000 ασθενείς παγκοσμίως, με συνεχή αύξηση των περιστατικών και με άριστα αποτελέσματα.
Σημαντικά είναι τα πλεονεκτήματα και κατά τη μετεγχειρητική πορεία:
- Εξαφάνιση των μετεγχειρητικών προβλημάτων (κάψιμο κατά την ούρηση, αιματουρία, στένωση του αυχένα της κύστεως κτλ).
- Μηδενική μετεγχειρητική ακράτεια.
- Σπάνια μετεγχειρητική στυτική δυσλειτουργία, μικρότερη του 1%.
- Παλίνδρομη εκσπερμάτιση εμφανίζεται σπανιότερα και μόνο στο 25% των ασθενών μετά από Laser προστατεκτομή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή προστατεκτομή που αφορά το σύνολο περίπου των ανδρών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι