Γράφει ο Δρ. Γ. Λυμπερόπουλος, Βιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της οικογενειακής τράπεζας φύλαξης βλαστικών κυττάρων ‘Future health’.

Απαραίτητη η φύλαξη

Νέα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη ενισχύουν την αξία της φύλαξης βλαστικών κυττάρων του αίματος ομφάλιου λώρου.

Υπολογίζεται ότι 1 στα 200 άτομα θα υποβληθεί στη διάρκεια της ζωής του σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων με βάση τις τρέχουσες θεραπευτικές χρήσεις. Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού Biology of Blood and Marrow Transplantation αναφέρει ότι η πιθανότητα ένα άτομο να υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στη διάρκεια της ζωής του (0-70 ετών) στις ΗΠΑ με δικά του βλαστοκύτταρα είναι: 1 στις 435, ενώ η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει βλαστοκύτταρα κάποιου άλλου ατόμου είναι 1 στις 400.

Το άθροισμα των δύο κατηγοριών αυξάνει τις πιθανότητες στα 1 στα 217.

Βλαστοκύτταρα: πηγή ζωής

Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από μυελό των οστών και περιφερικό αίμα χρησιμοποιούνται εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Κατά τα 20 τελευταία χρόνια τα βλαστοκύτταρα από το αίμα ομφαλίου λώρου χρησιμοποιούνται όλο και συχνότερα ως πηγή βλαστοκυττάρων για μεταμοσχεύσεις και έχουν παρουσιάσει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Συγκριτικά με τις άλλες πηγές βλαστοκυττάρων, αυτά που υπάρχουν στο αίμα του ομφάλιου λώρου δεν απαιτούν απόλυτη συμβατότητα ανάμεσα στον δότη και τον λήπτη, αλλά και με μερική συμβατότητα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Όλες οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έκαναν μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από αίμα ομφαλίου λώρου παρουσιάζουν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών, λόγω ασυμβατότητας μεταξύ δότη και λήπτη.

Στη συντριπτική πλειονότητα των τοκετών που γίνονται σήμερα στη χώρα μας το αίμα ομφαλίου λώρου συνεχίζει να απορρίπτεται σαν ιατρικό απόβλητο, παρά την αποδεδειγμένη θεραπευτική του αξία. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης για το πόσο σημαντική είναι η φύλαξη του αίματος του ομφάλιου λώρου.

 

Ποιες επιλογές έχετε

 

Οι υποψήφιοι γονείς έχουν δύο επιλογές για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων του αίματος του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου παιδιού τους: Μπορούν να τα δώσουν προς φύλαξη σε μια οικογενειακή τράπεζα για να χρησιμοποιηθούν από το παιδί ή από ένα μέλος της οικογένειάς του, που είναι γενετικά συγγενές προς αυτό, ή μπορούν να τα δωρίσουν στη δημόσια τράπεζα η οποία θα τα διαθέσει σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Με δεδομένη την αυξανόμενη ανάγκη για πρόσβαση σε βλαστοκύτταρα και τις συνεχείς προόδους της ιατρικής στον τομέα των θεραπευτικών μεθόδων με χρήση βλαστοκυττάρων, η αύξηση του αριθμού των δειγμάτων βλαστοκυττάρων που φυλάσσονται σε δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες θα αυξήσει τις πιθανότητες χρήσης τους σε νεοεμφανιζόμενες θεραπείες για ασθένειες, όπως ο εφηβικός διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα και οι εγκεφαλικές βλάβες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις ευρέως αποδεκτές εφαρμογές και όχι σε πιθανές χρήσεις στο μέλλον οι οποίες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη χρησιμότητα των βλαστικών κυττάρων.

Σχετικά με τη Future Health

Η Future Health, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες βλαστοκυττάρων στην Ευρώπη, είναι η πρώτη οικογενειακή τράπεζα που έλαβε πιστοποίηση ως τράπεζα βλαστικών κυττάρων ήδη από το 2004. Το Σεπτέμβριο 2006 και πάλι ήταν η πρώτη τράπεζα κυττάρων, η οποία έλαβε επίσημη άδεια λειτουργίας ως ‘Τράπεζα Ανθρωπίνων Ιστών & Κυττάρων’ από επίσημο κρατικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό διασφαλίζει στους γονείς την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων καθώς και την πλήρη πιστοποίηση και αποδοχή του δείγματος του παιδιού τους από όλα τα νοσοκομεία. Η Future Health δεν ακολουθεί απλώς τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζουν τη λειτουργία των τραπεζών φύλαξης βλαστικών κυττάρων, αλλά είναι πιστοποιημένη βάσει των οδηγιών αυτών.

Η διαχείριση των δειγμάτων γίνεται πάντα με την επίβλεψη και υπογραφή εντεταλμένου ατόμου από το Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.futurehealth.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέλος η έντυπη συνταγή φαρμάκων - Τι αλλαγές φέρνει η κατάργηση της ταινίας γνησιότητας
Με ποιους τρόπους θα βελτιώσω τη συγκέντρωσή μου
H επόμενη μέρα των βιοδεικτών - Παραδείγματα εξοικονόμησης κόστους