Μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης διατρέχουν τα βρέφη και τα παιδιά, λόγω του ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους ή εξαιτίας συχνών διαταραχών, όπως διάρροιας και εμέτου. Το μεγαλύτερο μέρος του οργανισμού των παιδιών αποτελείται από νερό. Στα βρέφη το ποσοστό νερού φτάνει περίπου το 75%, το οποίο μειώνεται κατά την ανάπτυξή τους, μέχρι περίπου 60%.
Ακόμη και μία ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2% (δηλαδή αν χάσουν το 2% του βάρους τους από υγρά), μπορεί να επηρεάσει τη σωματική τους απόδοση, να επιφέρει υπνηλία, ιδιότροπη συμπεριφορά, μειωμένη διούρηση ή/ και να μειώσει την πνευματική τους απόδοση στο σχολείο.
Επομένως, θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέλημα η ενυδάτωσή τους από τα άτομα που τα φροντίζουν, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε περιόδους ασθένειας.
Πόσα υγρά χρειάζονται τα παιδιά;
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (ΕHI) η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών, διαφέρει ανάλογα με την ηλικία:
Tips για να διατηρείτε τα παιδιά ενυδατωμένα όλη μέρα:
- Η καλή ενυδάτωση από το πρωί φαίνεται! Εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωσή τους, προτού πάνε στο σχολείο ή σε κάποια δραστηριότητα. Σημαντικό είναι το πρωινό τους να περιέχει ροφήματα και τρόφιμα, που θα τα ενυδατώσουν, όπως νερό, γάλα, χυμούς, αφεψήματα, γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά, κ.ά.
- «Των φρονίμων τα παιδιά…»! Εφοδιάστε τα παιδιά σας, προτού φύγουν από το σπίτι, με ένα μπουκάλι νερό ή μία ατομική συσκευασία χυμού ή ένα τσάι, ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένα στο σχολείο και τις δραστηριότητές τους.
- Η ποικιλία ροφημάτων είναι το μυστικό! Ενθαρρύνετέ τα να καταναλώνουν τα ροφήματα που τους αρέσουν, όπως θρεπτικά smoothies (με φρούτα, μέλι και γάλα), φυσικοί χυμοί ή αρωματίστε το νερό με βότανα (δυόσμο ή μέντα) ή με φέτες λεμονιού, lime, πορτοκαλιού ή αγγουριού, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να τα καταναλώνουν.
- Καμπανάκι υπενθύμισης στο παιχνίδι! Τα παιδιά αμελούν την ενυδάτωσή τους, όταν παίζουν ή όταν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Προσφέρετέ τους ροφήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 20-30 λεπτά. Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την αθλητική τους απόδοση ή να επιφέρει κόπωση, πονοκεφάλους ή ζάλη.
- Αναπλήρωση υγρών στη ζέστη! Υπενθυμίζετε συχνά στα παιδιά σας να καταναλώνουν υγρά, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες (όπως το καλοκαίρι), καθώς λόγω του ιδρώτα, αυξάνονται οι απώλειες υγρών από το σώμα τους.
- Αναπλήρωση υγρών και στο νερό! Μην αμελείτε την ενυδάτωσή των παιδιών, όταν κολυμπούν σε πισίνα ή στη θάλασσα, καθώς και στο υγρό περιβάλλον χάνουν υγρά, λόγω του φαινομένου της ώσμωσης.
- Υγρά σε κάθε γεύμα! Η ίδια η κατανάλωση φαγητού διεγείρει το αίσθημα της δίψας. Επομένως μετά από κάθε γεύμα, προσφέρετέ τους νερό. Ωστόσο, μπορείτε να καλύψετε ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε υγρά από τα τρόφιμα, καθώς οι καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά καλύπτονται κατά:
20-30% από τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, σούπες, ζελέ, κρέμες, κ.ά. και κατά 70-80% από όλα τα ροφήματα, όπως νερό, γάλα, χυμοί, smoothies, τσάι, κ.ά..
Τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή που ακολουθεί το παιδί σας και τις ατομικές επιλογές του. Οπότε, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού σας σε υγρά, σκεφτείτε και άλλες εναλλακτικές επιλογές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές