Η αφυδάτωση, ειδικά το καλοκαίρι είναι μία απειλή για την ανθρώπινη υγεία, αφού σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει «ακόμη και σε κωματώδη κατάσταση με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υγεία». Το μέγεθος του προβλήματος συναρτάται με την 

απώλεια νερού από τον οργανισμό. Έτσι έχουμε την ήπια αφυδάτωση, που αφορά σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1-2% του σωματικού βάρους, η οποία διορθώνεται εύκολα με αύξηση στην πρόσληψη υγρών.
Η ήπια αφυδάτωση δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία εάν είναι παροδική, αλλά προκαλεί συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία εκτέλεσης χειρωνακτικών δραστηριοτήτων, αδυναμία συγκέντρωσης και πονοκέφαλο. Αν, όμως, είναι χρόνια μπορεί να έχει συνέπειες, λ.χ. στη νεφρική λειτουργία.

Η σοβαρή αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, που φτάνει μέχρι το 8-10% του σωματικού βάρους, μπορεί να συμβεί σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αφυδάτωση ο οργανισμός χάνει ίσες ποσότητες νερού και ηλεκτρολυτών αλλά υπάρχει ενδεχόμενο οι απώλειες νερού να είναι μεγαλύτερες και να υπερβαίνουν τις απώλειες μετάλλων. Υπάρχει και αφυδάτωση, που οι απώλειες νατρίου είναι μεγαλύτερες από αυτές του νερού. Η ξαφνική πρόσληψη υγρών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία, διότι η ισορροπία των υγρών στο σώμα μπορεί να διαταραχθεί και να γίνει απότομη η υπερβολική απορρόφηση υγρών από τα ενδοκύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οιδήματα στον εγκέφαλο και τους πνεύμονες. Κάτι που βοηθά είναι να ξαναρχίσει να πίνει κανείς νερό σε πολλές και μικρές δόσεις.

Η αφυδάτωση προκαλείται από :

  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
  • Υπερβολική άσκηση
  • Πυρετός
  • Έμετο, διάρροια και αυξημένη διούρηση
  • Υπερκατανάλωση αλκοολούχων
  • Υπερκατανάλωση καφέ.

Οι ειδικοί προτρέπουν το καλοκαίρι να καταναλώνουμε εάν λίτρο υγρά περισσότερο την ημέρα για να μην αφυδατωθούμε και να αντέξουμε τη ζέστη. Σημειώνεται ότι το αίσθημα της δίψας δημιουργείται όταν έχει αρχίσει η αφυδάτωση, για αυτό και προτιμότερο είναι να καταναλώνουμε υγρά ακόμα και αν δεν διψάμε.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, διότι σε αυτούς το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα, και ας μη διψάνε.

Premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024