Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι μετεωρισμός, κοιλιακός πόνος δυσκοιλιότητα, διάρροια, καθώς και εναλλαγή διάρροιας δυσκοιλιότητας. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συχνότερο στις γυναίκες και εμφανίζεται συχνά μετά από έντονο stress η οξεία γαστρεντερίτιδα.
Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ριζική θεραπεία. Ο βασικός στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης του συνδρόμου είναι να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα των συμπτωμάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μία νέα θεραπευτική προσέγγιση είναι η χορήγηση προβιοτικών, η οποία σύμφωνα με αποτελέσματα κλινικών μελετών φαίνεται να έχει ευεργετική δράση σε ορισμένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Τι είναι όμως τα προβιοτικά;
Tα προβιοτικά είναι φυσικά, «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική ευεξία μας. Όταν είμαστε υγιείς, ο γαστρεντερικός σωλήνας φιλοξενεί πάνω από 100 τρις. φιλικά βακτήρια (δηλαδή 10 φορές περισσότερα από τα κύτταρα στο σώμα μας) τα οποία βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταναλώνουν τα «κακά» βακτήρια.
Τα συναντάμε σε ζυμωμένα τρόφιμα (π.χ. κεφίρ) ή σε εμπλουτισμένα (π.χ. γιαούρτι), ενώ διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή συμπληρωμάτων.
Προβιοτικά και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Στους περισσότερους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου των οποίων το κύριο πρόβλημα είναι ο μετεωρισμός και η διάρροια εμφανίζεται αλλαγή στη φυσιολογική σύσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με αποτέλεσμα να ο μειώνεται αριθμός των ωφέλιμων προβιοτικών και να αυξάνεται ο αριθμός των παθογόνων μικροβίων.
Για τον λόγο αυτό, η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, είναι ωφέλιμη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενών στη διατήρηση της υγείας του εντέρου, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ο μετεωρισμός, ο κοιλιακός πόνος και η διάρροια είναι τα συμπτώματα τα οποία βελτιώνονται μετά τη χορήγηση προβιοτικών.
Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να προσλάβει κανείς προβιοτικά είναι μέσω ειδικών συμπληρωμάτων προβιοτικών που εξασφαλίζουν την ακέραιη μεταφορά τους μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα, καθώς ο τρόπος παρασκευής τους επιτρέπει να φτάσουν ανέπαφα τα βακτήρια σε μορφή κόκκων στο έντερο, προστατευόμενα από τα οξέα του στομάχου.
Επομένως, οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι σημαντικό να επισκέπτονται έγκαιρα τον γαστρεντερολόγο ο οποίος ανάλογα με την συμπτωματολογία τους θα αποφασίσει για τον τύπο του προβιοτικού και τη δοσολογία χορήγησης του.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το ColonLife εδώ.
Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ρούσσος, Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος Διδάκτωρ - MSC Ιατρικής σχολής Αθηνών
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές