Οι συνεχείς υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βαριάς κατάθλιψης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα πολυετούς έρευνας. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι πιθανότητες εμφάνισης βαριάς μορφής κατάθλιψης, είναι διπλάσιες σε υπαλλήλους που κάνουν συστηματικά πολλές υπερωρίες, σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν καθόλου.
Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ωστόσο, ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν «λογικές εξηγήσεις» για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε άτομα που κάνουν υπερωρίες. Άλλες έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι υπερωρίες οδηγούν συχνά σε οικογενειακές συγκρούσεις, μεγαλύτερη κόπωση και περισσότερες ορμόνες του στρες στο αίμα.
Πάντως, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το στρες στη δουλειά είναι ο κυριότερος παράγοντας που ωθεί τους ενήλικες στο ποτό, τα χάπια και την κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση. Περισσότεροι από ένας στους τρεις συμμετέχοντες (το 34%) είπαν ότι η δουλειά τους είναι ο πιο στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή τους – περισσότερο και από τα οικονομικά προβλήματα ή τα θέματα υγείας.
Παράλληλα, το εργασιακό στρες μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό των λιπών από τον οργανισμό, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και καρδιοπάθεια, αναφέρουν Ισπανοί ερευνητές.
Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι το εργασιακό στρες υπονομεύει την υγεία της καρδιάς, αλλά έως τώρα πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι είθισται να μας οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή και τον καθιστικό τρόπο ζωής.
Εκτιμάται, ότι ένας στους έξι εργαζόμενους έχει κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή εξαιτίας του εργασιακού στρες, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν τις απαιτούμενες πολιτικές για να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Μάλιστα, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση που έγινε στη Βρετανία, είπαν ότι τους είναι αδύνατον να μιλήσουν με τους προϊσταμένους τους για το στρες που νιώθουν, παρότι οι περισσότεροι εργοδότες που συμμετείχαν δήλωσαν, πως είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όσους υπαλλήλους τους έχουν πρόβλημα με το στρες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;