Το στρες είναι πλέον μία πραγματικότητα με την οποία προσπαθούν να συμβιώσουν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Ο κατάλογος με τις στρεσογόνες καταστάσεις είναι ατελείωτος.
Οι ασφυκτικές προσθεσμίες, η εργασιακή ανασφάλεια, οι φοβίες για το μέλλον, τα παιδιά, ακόμα και μία ομιλία ενώπιον ακροατηρίου, ένα κρίσιμο ραντεβού ακόμα και ένα καθοριστικό επαγγελματικό γεύμα, η καθυστέρηση στην δουλειά αλλά και το να χάσετε το δρομολόγιο του λεωφορείου, είναι μερικές από τις χιλιάδες αιτίες που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται το στρες να τους κατακλύζει.
Σύμφωνα με μελέτες, το στρες χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φύση καθώς αυτή η ανθρώπινη αντίδραση είναι απολύτως φυσιολογική και έχει αναπτυχθεί στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης. Η αρχική της χρησιμότητα ήταν να βοηθά τον άνθρωπο να επιβιώνει σε επικίνδυνες καταστάσεις, στην συνέχεια όμως εξελίχθηκε στον υπ΄ αριθμό ένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η αδρεναλίνη, η οποία εκλύεται σε καταστάσεις κινδύνου και επιφυλακής συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αύξηση του σφυγμού, εφίδρωση και τάση προς εμετό.
Ενίοτε αυτή η ένταση μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα για την υγεία. Η διαρκής έκλυση αδρεναλίνης και η εγρήγορση που προκαλεί ενδέχεται να οδηγήσουν σε νοσήματα που σχετίζονται με το στρες σε περίπτωση που το άτομο αδυνατεί να εκτονώσει αυτήν την κατάσταση, δηλαδή να μειώσει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα του.
Επομένως το ζητούμενο είναι να βρει κανείς μεθόδους διαχείρισής του, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Χρήσιμη μέθοδος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κίνηση.
Για παράδειγμα, κάποια βήματα προς τα εμπρός και προς τα πίσω ή απλά η αλλαγή της στάσης του σώματος ενδέχεται να βοηθήσουν στην εκτόνωση. Πολύ χρήσιμη μπορεί να φανεί για τη διαχείριση δύσκολων και αγχογόνων καταστάσεων και μία πιο ελαφριά και ενίοτε χιουμοριστική προσέγγιση των πραγμάτων.
Αυτός μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση του στρες και να ενισχύσει το αίσθημα ελέγχου των καταστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει κανείς. Και σίγουρα ότι χειρότερο υπάρχει για την διαχείριση του στρες είναι το αλκοόλ. Αν και πολλοί πιστεύουν πως με ένα ποτάκι μπορούν να χαλαρώσουν, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το αλκοόλ όχι μόνο δεν μας χαλαρώνει, αλλά εντείνει το στρες. Και το χειρότερο είναι πως όταν πίνουμε σε κατάσταση στρες, χρειαζόμαστε περισσότερο αλκοόλ για να καλμάρουμε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη