Οι συνήθεις μύθοι για τις φοβίες αναπτύσσονται επειδή κάθε φορά που οι φαινομενικά λογικοί άνθρωποι εμφανίζουν εντελώς παράλογες συνήθειες, κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει την ψυχική τους υγεία. Στο άλλο άκρο, οι φίλοι και οι αγαπημένοι σας μπορεί να υποβαθμίσουν τη διάγνωση της ψυχολογικής σας διαταραχής σαν απλά νεύρα ή μία παροδική φάση. Εδώ είναι οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να διαχωρίσετε την αλήθεια από το μύθο.
Είστε "τρελοί" αν έχετε μια φοβία
Η λέξη "τρελός" είναι ένας όρος που παίρνει άλλη διάσταση μερικές φορές από το ευρύ κοινό με σκοπό να περιγράψει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας. Η λέξη προκαλεί εικόνες μακροχρόνιων, ανίατων ψυχολογικών διαταραχών, καθώς και δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά.
Στην πραγματικότητα, όλοι οι τύποι φοβίας θεραπεύονται με την καθοδήγηση ενός κλινικού ιατρού και υπάρχουν ποικίλες επιτυχημένες προσεγγίσεις, όπως οι γνωσιακές τεχνικές θεραπείας συμπεριφοράς. Η θεραπεία συγκεκριμένης φοβίας μπορεί να είναι τόσο μικρή που να χρειαστεί μία έως τρεις συνεδρίες.
Οι φοβίες είναι απλά υπερτιμημένοι φόβοι
Πόσο συχνά λέγεται στους ανθρώπους με φοβίες να «το χωνέψουν» ή να το «ξεπεράσουν»; Αυτοί που ποτέ δεν υπέφεραν από κάποια φοβία μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον τρόμο που μπορεί να προκαλέσει μια φοβία.
Η διαφορά μεταξύ ενός φόβου και μιας φοβίας είναι ότι η τελευταία μπορεί να επηρεάσει:
-Διαπροσωπικές σχέσεις
-Τη δυνατότητα να εκτελέσετε μία εργασία σας ή να πάτε στο σχολείο
-Την ικανότητα να κάνετε καθημερινά βασικά καθήκοντα, όπως το ντους ή να πάτε στο μπακάλικο.
Η απλή αντιμετώπιση ενός συνηθισμένου φόβου μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά η αντιμετώπιση μιας φοβίας επιτυχώς, συνήθως απαιτεί τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Οι φοβίες είναι βαθιά ριζωμένες ιδιότητες προσωπικότητας
Εκείνοι που πιστεύουν αυτόν το μύθο, εσφαλμένα πιστεύουν ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες και ότι "είναι αυτό που είναι". Αυτή η αντιμετώπιση μπορεί συνήθως να είναι η κοινή αντίδραση στον φόβο σας από τους φίλους και την οικογένεια.
Αν και ορισμένες φοβίες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από άλλες, υπάρχουν λίγα στοιχεία για να υποστηριχτεί αυτή η θεωρία των χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Το ποσοστό επιτυχίας, τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και της μακροχρόνιας θεραπείας της φοβίας είναι πολύ υψηλό.
Οι φοβίες είναι γενετικές
Μπορεί να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό τον μύθο, αν και η έρευνα δεν το έχει αποδείξει. Σύμφωνα με τους ερευνητές Villafuerte και Burmeister στην παρουσίασή τους με τίτλο "Ξεπερνώντας τα γενετικά δίκτυα πανικού, φοβίας, φόβου και ανησυχίας", οι συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων με φοβίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια φοβία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα δίδυμα.
Τα παιδιά αναπτύσσουν αυτόματα τις φοβίες των γονιών του
Παρόλο που υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φοβίες εάν οι γονείς τους έχουν, το να έχουν έναν ή και τους δύο γονείς διαγνωσμένους με φοβία, είναι μονάχα ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε μια φοβία βλέποντας έναν άγνωστο να ζει μια κακή εμπειρία, όπως να πέφτει από τις σκάλες ή από το να δείτε κάτι ατυχές να συμβαίνει σε κάποιον ακόμη και σε μία ταινία.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι τόσο η φύση όσο και η φροντίδα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της φοβίας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιρροή των άλλων ενηλίκων στη ζωή του παιδιού, την ατομική προσωπικότητα του παιδιού και τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς παρουσιάζουν τη φοβία τους στο σπίτι.
Οι μύθοι για τις φοβίες και άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας είναι ανεξέλεγκτοι και οι πληροφορίες που συλλέγονται από την οικογένεια ή τους φίλους μπορεί να είναι ανακριβείς. Αν έχετε έναν φόβο που επηρεάζει τη ζωή σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση. Με σωστή θεραπεία, μπορείτε να ξεπεράσετε επιτυχώς τις περισσότερες φοβίες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε