Σκοπός των αδενοειδών εκβλαστησεων και των αμυγδαλών
Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια αποτελούνται από τον ίδιο ιστό που αποτελούνται οι λεμφαδένες καθώς και άλλοι "αδένες" που βρίσκονται στο λαιμό και σε άλλα μέρη του σώματος.
Αποτελούν μέρος ενός "δακτυλίου" που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του λαιμού. Τα κρεατάκια εντοπίζονται ψηλότερα στο λαιμό πίσω από τη μύτη και τον ουρανίσκο και δεν φαίνονται από το στόμα παρά μόνο με τη χρήση ειδικών εργαλείων.
Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια είναι "στρατηγικά" τοποθετημένα στην είσοδο των αεροφόρων οδών στο σημείο εκείνο απ' όπου εισέρχονται στον οργανισμό οι διάφορες μολύνσεις. Ο ρόλος τους συνίσταται στο να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.
Γι' αυτόν το λόγο πολλές φορές μολύνονται και νοσούν.
Η λειτουργία αυτή των αδενοειδών και των αμυγδαλών λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής και όσο περνούν τα χρόνια εξασθενίζει. Στην πραγματικότητα ο ρόλος τους σταματάει μετά την ηλικία των τριών (3) ετών.
Πως γινεται η εκτίμηση των αδενοειδών εκβλαστήσεων & των αμυγδαλών;
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των αμυγδαλών είναι οι εξής:
- Ιατρικό ιστορικό
- Φυσική εξέταση
- Καλλιέργεια εκκρίματος
- Ακτινογραφία
- Αιματολογικές εξετάσεις
Η κλινική εξέταση της μύτης και του λαιμού δυνατόν να απαιτήσει τη χρήση ειδικών εργαλείων όπως π.χ ενός μικρού καθρέπτη η εύκαμπτου ενδοσκοπίου. Η εξέταση θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τον έλεγχο των λεμφαδένων του λαιμού.
Η καλλιέργεια θα βοηθήσει στη διάγνωση μιας στρεπτοκοκκικής μόλυνσης των αμυγδαλών αλλά η λήψη η όχι της καλλιέργειας είναι στην κρίση του ιατρού ανάλογα με την εμφάνιση του λαιμού.
Ποιές ασθένειες προσβάλουν τις αμυγδαλες και τα κρεατάκια;
Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις -αμυγδαλίτιδες, αδενοειδίτιδες- με αποτέλεσμα την υπερτροφία και διόγκωση είναι τα πιο συχνά προβλήματα που ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά και που έχουν σαν επακόλουθο τη δυσχέρεια στην αναπνοή και την κατάποση.
Στους ενήλικες πιο συχνές είναι οι υποτροπιάζουσς αμυγδαλίτιδες και ακολουθούν το περιαμυγδαλικό απόστημα, η χρονία κρυπτική αμυγδαλίτις και αρκετά σπάνια οι νεοπλασίες των αμυγδαλών.
Πότε πρέπει να συμβουλευθώ τον ιατρό;
Όταν το παιδί η ο ενήλικος υποφέρει από συχνές αμυγδαλίτιδες, φαρυγγοδυνίες, εμπύρετες καταστάσεις, κακοσμία αναπνοής, ρινική ή οπισθορρινική απόφραξη και δυσκολία στην αναπνοή, υποτροπιάζουσες ωτίτιδες, στοματική αναπνοή, ροχαλητό και διαταραχές ύπνου και κατάποσης.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών
Όλες οι μολύνσεις των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, αντιμετωπίζονται κατ' αρχάς με αντιβίωση. Πολλές φορές δυνατόν να απαιτηθεί η αφαίρεση τους.
Οι κυριότερες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή η/και αδενοτομή είναι:
- επανειλημμένες φλεγμονές παρά την χορήγηση αντιβιοτικών
- δυσκολία στην αναπνοή λόγω διογκώσεως των αδενοειδών και των αμυγδαλών
Εξ άλλου είναι σε όλους γνωστό ότι η απόφραξη των αεροφόρων οδών προκαλεί διαταραχές του ύπνου και ροχαλητό με αποτέλεσμα την πρωινή υπνηλία στους ενήλικες και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά. Επί πλέον χρόνιες φλεγμονές δυνατόν να οδηγήσουν σε προβλήματα από τα αυτιά καθώς επίσης η μεγάλη διόγκωση να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, κυρίως στα παιδιά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενημέρωση για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης από το ''Κ.Ε.Φ.Ι.''
Ρομπότ με κοινωνική συμπεριφορά και AI βοηθά παιδιά με μακροχρόνια νοσηλεία
Ένταξη στα ΒΑΕ των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών γνωμάτευσε ο ΕΦΚΑ