Αλλάζουν πολλά πράγματα όσο μεγαλώνουμε. Αρχικά, το ίδιο μας το σώμα αλλάζει εμφανισιακά, αλλά και το πώς λειτουργεί. Το πόσο ανθεκτικό είναι και το πόσο έντονα θα παραπονεθεί όταν του φερθούμε άσχημα. Αυτές οι σωματικές αλλαγές ακτινοβολούν και στην ψυχολογία μας. Μπορεί να μας ρίξουν τη διάθεση ή να μας ρίξουν και σε κατάθλιψη, και η μέση ηλικία είναι γεμάτη με τέτοιες στιγμές. Και δεν χρειάζεται να τις διαχειριζόμαστε μόνοι μας.
Ειδικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία της covid-19, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αποφασίζουν ότι θα ήθελαν να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το στρες ή τη θλίψη τους. Και οι μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα έδειξαν ότι η ψυχοθεραπεία είναι εξίσου χρήσιμη για ανθρώπους μέσης ηλικίας, καθώς και για ηλικιωμένους - ακόμα και αν δεν έχουν ξαναπάει σε ψυχολόγο ποτέ.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να μάς μάθει τρόπους για να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας και τις αντιδράσεις μας, αλλά και μεθόδους για να αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές και να μη νιώθουμε ότι πνιγόμαστε από αυτές.
Επιπλέον, στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ συνηθισμένο να αυξάνονται οι ευθύνες του ατόμου όσον αφορά τη φροντίδα κάποιου συζύγου ή ηλικιωμένου συγγενούς.
Τέλος, είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας να αποκτούν ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητά τους, με πράγματα που δεν έκαναν, ακόμα και για ευκαιρίες που θα μπορούσαν ακόμα να κυνηγήσουν. Σε αυτό προσθέτει αρκετά μπερδεμένα συναισθήματα η συνταξιοδότηση, καθώς το άτομο μπορεί να χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς του όταν σταματά να δουλεύει. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό με την επίτευξη αυτών των στόχων και με την κατανόηση των κινήτρων μας. Μπορεί να μας δώσει κατευθυντήριες γραμμές αλλά και να είναι ένας ασφαλής χώρος για να βάλουμε τις σκέψεις μας στην σειρά - και όσα πράγματα χρειάζεται σε μια νοητή ζυγαριά.
Όσον αφορά την απώλεια, που μεγαλώνοντας γίνεται όλο και πιο συχνό κομμάτι της ζωής, η ψυχοθεραπεία είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να διαχειριστείτε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σας. Ξανά, υπάρχει τεράστια σημασία στο να βρείτε τον κατάλληλο ψυχολόγο που να σας κάνει να νιώσετε άνετα και ασφαλής, ώστε να μιλήσετε για αυτά που σας απασχολούν χωρίς να ντρέπεστε ή να φοβάστε.
Μερικές συμβουλές για να διαλέξετε τον κατάλληλο ψυχολόγο για εσάς:
- Σκεφτείτε την ηλικία που θα προτιμούσατε να έχει. Θα θέλατε κάποιον πιο κοντά στην ηλικία σας, ή έναν νεότερο άνθρωπο που ίσως να βλέπει διαφορετικά τα πράγματα;
- Μην ξεχνάτε, όμως, και το πρακτικό ζήτημα: Αν η ασφάλειά σας καλύπτει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εκμεταλλευτείτε το. Αλλιώς, αν το οικονομικό ζήτημα μπαίνει στη μέση, υπάρχουν δημόσιοι και δωρεάν φορείς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε.
- Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να βγείτε από το σπίτι, είτε λόγω της πανδημίας είτε για προσωπικούς λόγους, πολλοί ψυχολόγοι προσφέρουν συνεδρίες μέσω ίντερνετ, συνεπώς είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}