Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη. Η υγιεινή διατροφή είναι ζήτημα θέλησης, υπομονής και επιμονής, και πολλά ακόμα πράγματα. Πράγματα που έχουμε γράψει και ξαναγράψει, και μάλλον θα ξαναγράψουμε, αλλά υπάρχει αλήθεια σωστή δίαιτα που να μην υπολογίζει και τις αγαπημένες μας τροφές - όσο "ένοχες" και αν είναι;
Δηλαδή, το ξέρουμε ότι δεν γίνεται να σταματήσουμε μια και καλή να τρώμε τηγανιτές πατάτες. Ή σοκολάτα. Ή μια ζουμερή μπριζόλα χωρίς να υπολογίζουμε το λίπος - πόσο μάλλον, να το απολαμβάνουμε. Επειδή το φαγητό είναι απόλαυση, και στο κυνήγι του αδυνατίσματος ή της υγείας, είναι πολύ εύκολο να το ξεχάσουμε αυτό.
Δεν έχει τόση σημασία σε ποια κατηγορία ανήκει η δική σας ένοχη απόλαυση (ζάχαρη, λίπος, αλάτι), σημασία έχει να βρούμε τρόπους ώστε να ακολουθούμε μεν πιστά μια υγιεινή διατροφή και να ξέρουμε πότε μπορούμε να υποκύψουμε λιγάκι και στον πειρασμό ενός νόστιμου αλλά ανθυγιεινού φαγητού, χωρίς να ανησυχούμε μετά για συνέπειες.
Αρχικά, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν υπάρχουν αναγκαστικά "κακές" τροφές. Για όλα τα κορεσμένα λιπαρά του, για παράδειγμα, το μπέικον περιέχει και καλή ποσότητα πρωτεΐνης. Αν αποφασίσουμε σε ένα πρωινό μας μέσα στην εβδομάδα να φάμε και μία-δύο φέτες μπέικον, οι επιπτώσεις για την υγεία μας δεν θα είναι ίδιες με το να τρώμε κάθε μέρα μπέικον για πρωινό.
Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί λίγο-πολύ και σε οποιαδήποτε άλλη τροφή ή ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να τρώτε αυγά με το πρωινό σας, καλό θα ήταν να τα τρώτε βραστά ή μελάτα, και να μην τα τηγανίζετε συχνά. Αλλά αν κάποια στιγμή θέλετε τηγανιτό αυγό, γιατί να μην το απολαύσετε, από τη στιγμή που η διατροφή σας δεν έχει χάσει την ισορροπία της;
Ιδανικά, μπορείτε να ακολουθείτε Μεσογειακή διατροφή τις περισσότερες ημέρες. Τα οφέλη της είναι καταγεγραμμένα σε βάθος χρόνου, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, του μεταβολισμού και της καρδιακής μας υγείας, και προσφέρεται για αναρίθμητες πεντανόστιμες συνταγές - ώστε να νιώθετε ότι δεν σας λείπει κάτι.
Έπειτα, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη σημασία της γυμναστικής σε όλο αυτό. Όχι ότι πρέπει να δείτε τη γυμναστική ως άδεια για να φάτε ό,τι θέλετε (επειδή έτσι θα χάσετε τα οφέλη της), ούτε για να δείτε το φαγητό ως "επιβράβευση" (που είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να καταστρέψουμε τη σχέση μας με το φαγητό). Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι α) ένας άνθρωπος που γυμνάζεται τακτικά έχει και τις ανάλογες θερμιδικές απαιτήσεις, και β) το "cheat day" αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς ρουτίνας - ακόμα και αν δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια ψυχολογική τόνωση για να συνεχίσουμε.
Ένας τρόπος που ορισμένα άτομα δοκιμάζουν να ρυθμίζουν το κατά πόσο τρέφονται υγιεινά και μη είναι ο κανόνας του 90-10. Που σημαίνει ότι 90% των πιάτων μας είναι υγιεινά, και 10% cheat meals. Για ένα άτομο που τρώει τρία γεύματα την ημέρα, άρα 21 την εβδομάδα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε πάνω από 2 cheat meals την εβδομάδα.
Βέβαια και αυτό έχει κάποιους κινδύνους, που έχουν να κάνουν περισσότερο με τη δική μας αυτοσυντήρηση. Το μέτρο, άλλωστε, δεν είναι πάντα εύκολο να κρατηθεί. Δυστυχώς, γενικευμένες συμβουλές για το πώς να πείθουμε καθημερινά τον εαυτό μας να κάνει σωστές επιλογές... δεν υπάρχουν. Είναι κάτι απόλυτα προσωπικό, αλλά αν μη τι άλλο πρέπει να βγάλουμε το στρες και τις ενοχές από την εξίσωση. Το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, και τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει αυτή την απόλαυση όσο το να σκεφτόμαστε αμέσως μετά ότι φάγαμε κάτι λάθος ή ότι "από αύριο δίαιτα".
Κανένα "από αύριο". Μόνο την καλύτερη δυνατή διατροφή καθημερινά, και πού και πού απόλαυση χωρίς ενοχές.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}