Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στραφούμε εναντίον του εαυτού μας. Και δεν εννοούμε με υγιή τρόπο, κάνοντας ενδοσκόπηση και αυτοκριτική. Εννοούμε για εκείνες τις φορές που το μυαλό μας φαίνεται να έχει χάσει την πίστη του σε εμάς και αποφασίζει να μας βομβαρδίσει με την μία αρνητική σκέψη μετά την άλλη. Τι προκαλεί αυτές τις σκέψεις, και γιατί συμβαίνει αυτό σε κάποιους ανθρώπους περισσότερο από τους άλλους;
Στρες
Είναι πολύ κοινό μοτίβο στις ημέρες μας, ειδικά από την αρχή της πανδημίας - αλλά και ακόμα πιο πρόσφατες εξελίξεις. Το επηρεάζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά. Αν αισθάνεστε νευρικοί, ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί και αυτό είναι κάτι έξω από το κανονικό σας, το πιθανότερο είναι ότι είστε υπερβολικά αγχωμένοι. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος.
Burnout από την επικαιρότητα
Θα ξαναπούμε: Ζούμε σε πολύ περίεργους και δύσκολους καιρούς, η επικαιρότητα από μόνη της είναι ιδιαίτερα τρομακτική. Αυτό, συν την οικονομική ανασφάλεια που προϋπήρχε για πολύ κόσμο και απλά έγινε χειρότερη τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετό για να ρίξει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία μας στα τάρταρα. Μέσα σε αυτό δεν μπορούμε να ξεχνάμε και...
...Τα social media δεν είναι και τόσο καλά για την ψυχική υγεία
Είτε τα χρησιμοποιείτε ως πηγή ενημέρωσης, είτε για να επικοινωνείτε με ανθρώπους και να βλέπετε αυτά που μοιράζονται, οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα social media είναι εθιστικά και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία είναι ήδη αρκετές. Υπάρχουν πολλές "κουνελότρυπες" στις οποίες μπορούμε να πέσουμε κοιτώντας μία οθόνη. Το να αγχωνόμαστε με τον καταιγισμό πληροφοριών ή να συγκρίνουμε αρνητικά τον εαυτό μας με ανθρώπους που εμφανίζουν καλύτερη εικόνα από την δική μας είναι απλώς οι δύο πιο συνηθισμένες από τις "κουνελότρυπες" αυτές.
Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;
Αρχικά, μια ανάσα. Ο εγκέφαλός μας δέχεται καθημερινά τόσες πολλές πληροφορίες, που είναι αδύνατο να τις επεξεργαστεί όλες. Αυτό προκαλεί στρες και την αίσθηση ότι συνεχώς τρέχουμε να προλάβουμε τον χρόνο. Είναι ένας φαύλος κύκλος που σπάει δύσκολα, αλλά το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε μια ανάσα, για να δώσουμε στο μυαλό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να καταλάβει ότι αρκετές πληροφορίες λάβαμε, ήρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα.
Το πρώτο βήμα είναι να δούμε τα πράγματα όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται. Εννοώντας:
- Αναγνωρίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν μπορούμε να τα διώξουμε αν δεν καταλάβουμε πρώτα τι θέλουν να μας πουν.
- Γράφουμε σε ένα χαρτί τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Είναι ένα απλό ξεκίνημα που θα ξεκαθαρίσει αρκετά τα πράγματα και θα μας βοηθήσει να βάλουμε προτεραιότητες.
- Όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να είναι περισσότερο σκληρός από ό,τι χρειάζεται μαζί μας, κάνουμε μια παύση. Θυμόμαστε ότι δεν κερδίζουμε τίποτα με το να μιλάμε στον εαυτό μας χειρότερα απ' ό,τι θα μιλούσαμε στους άλλους.
- Βγαίνουμε για μία σύντομη βόλτα. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κερδίσουμε λίγα λεπτά αποκλειστικά για τον εαυτό μας, χωρίς να κλεινόμαστε μέσα. Συν τα γνωστά οφέλη της σωματικής άσκησης στην ψυχολογία μας.
- Όσον αφορά το στρες της πανδημίας, θυμόμαστε ότι η πρόοδος που έχει γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι μεγάλη. Ο τρόμος του κορωνοϊού δεν έχει φύγει, αλλά δεν θυμίζει το άγνωστο κακό που προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε στις αρχές της πανδημίας.
- Όταν νιώθουμε την κατάσταση να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, επικοινωνούμε με κάποιο κοντινό μας άτομο. Όχι για να το ανησυχήσουμε ή για να του φορτώσουμε τα προβλήματά μας (όπως πολύς κόσμος φοβάται και εν τέλει δεν εκφράζεται), αλλά κυρίως για την επικοινωνία. Το ότι δεν είμαστε καλά δεν είναι αναγκαίο να αποτελέσει το πρώτο και μοναδικό θέμα συζήτησης. Μερικές φορές, ακόμα και λίγη σαχλή κουβέντα με έναν φίλο είναι αρκετή για να μας βγάλει από τις σκέψεις μας και να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.
- Περισσότερο από κάθε τι, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή και την υγεία μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη δεν είναι μόνο οι αρνητικές μας σκέψεις, αλλά και οι φορές που δεν βουρτσίσαμε τα δόντια μας, μια κακή επιλογή στην διατροφή ή στον ύπνο μας που έγινε ενώ ξέραμε ότι δεν έπρεπε, μέρες στη σειρά χωρίς μπάνιο και πιάτα να μαζεύονται στον νεροχύτη. Αν μη τι άλλο, τα δόντια, το μπάνιο και ένα φρούτο είναι μια καλή λίστα για ξεκίνημα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}