Ο φόβος των ποδιών, γνωστός και ως ποδοφοβία, θεωρείται αρκετά σπάνιος. Εκφράζεται ως ένας έντονος και παράλογος φόβος για κάτι που παρουσιάζει ελάχιστο έως καθόλου πραγματικό κίνδυνο: τα πόδια. Η φοβία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αμηχανία ή απομόνωση, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν μία ή περισσότερες φοβίες που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Δεν είστε μόνοι και υπάρχει βοήθεια.
Συμπτώματα
Τα άτομα με μια συγκεκριμένη φοβία φοβούνται εξαιρετικά μια κατάσταση που συνήθως δεν είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής. Για τον φόβο των ποδιών, το άτομο μπορεί να αποφεύγει να φοράει ανοιχτά παπούτσια ή σανδάλια ή να αποφεύγει καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι είναι ξυπόλητοι ή φορούν παπούτσια που δείχνουν τα πόδια τους. Γνωρίζουν ότι ο φόβος τους δεν έχει καμία λογική βάση, αλλά δεν μπορούν να τον αγνοήσουν ή να τον ξεπεράσουν.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Το αντικείμενο προκαλεί σχεδόν πάντα έντονο και άμεσο φόβο και άγχος.
- Ένα άτομο σκόπιμα και ενεργά αποφεύγει το αντικείμενο.
- Η φοβία διαταράσσει την καθημερινή ζωή.
Η διάγνωση μιας συγκεκριμένης φοβίας, όπως ο φόβος των ποδιών, γίνεται από ψυχίατρο. Ακόμα κι αν αυτό που αντιμετωπίζετε δεν πληροί τα κριτήρια για μια φοβία, ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να εντοπίσει πτυχές του φόβου που μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια για φοβίες περιλαμβάνουν:
- Ο επίμονος φόβος είναι παράλογος ή υπερβολικός και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στην σκέψη του επίφοβου αντικειμένου ή κατάστασης.
- Η έκθεση στο αντικείμενο προκαλεί άμεση αντίδραση άγχους, ακόμα και κρίση πανικού.
- Το άτομο γνωρίζει ότι ο φόβος είναι υπερβολικός.
- Η αποφυγή καταστάσεων ή αντικειμένων παρεμβαίνει σημαντικά στη ρουτίνα, την εργασία, τις κοινωνικές καταστάσεις ή τον τρόπο ζωής ενός ατόμου.
- Ο επίμονος φόβος για το αντικείμενο ή την κατάσταση διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες.
- Ο επίμονος φόβος δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλη διαταραχή ψυχικής υγείας.
Αιτίες
Η αιτία των φοβιών δεν είναι γνωστή. Θεωρείται ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η γενετική, το ιστορικό τραύματος και οι προηγούμενες εμπειρίες μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας φοβίας. Για μερικούς ανθρώπους, η φοβία μπορεί να προκύψει από μια προηγούμενη εμπειρία κατά την οποία έμαθαν ότι κάτι έπρεπε να φοβηθούν και να αποφεύγουν με κάθε κόστος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να έχετε παρακολουθήσει κάποιον άλλο να αποφεύγει και να φοβάται την κατάσταση ή το αντικείμενο.
Θεραπευτική αγωγή
Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη συγκεκριμένη φοβία είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η θεραπεία έκθεσης, οι οποίες μπορούν επίσης να συνδυαστούν. Η θεραπεία έκθεσης περιλαμβάνει σταδιακή έκθεση κάποιου στο αντικείμενο ή το ερέθισμα που φοβάται μέχρι να μειωθεί ο φόβος. Αυτό συχνά συνδυάζεται με ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}