Επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να στείλει η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, αν και μπορεί τώρα που γράφεται το κείμενο να την έχει ήδη προωθήσει.
Βασικό θέμα της επιστολής να ενταχθούν στο Καλάθι του Νοικοκυριού, σκευάσματα χωρίς γλουτένη, τα οποία αγοράζουν οι ασθενείς που νοσούν με την Κοιλιοκάκη. Στην Ελλάδα, πλέον οι νοσούντες έχουν φτάσει το 1 άτομο στα 100 και οι ενδείξεις με βάση και διεθνείς μελέτες είναι ότι θα φτάσει το 2% με 3%. Μόνο στην Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης τα εγγεγραμμένα μέλη φτάνουν τα 3.680 άτομα, εκ των οποίων το 60% αφορά παιδιά και το 40% ενήλικες ενώ τα άτομα που πληροφορούνται για την νόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πάνω από 9.000 άτομα.
Οι πρώτες περιγραφές της νόσου ως διάρροια λόγω δυσαπορρόφησης λίπους (στεατόρροια) και το πώς επηρεάζει ενήλικες και παιδιά έρχονται σε μας από τον Έλληνα Αρεταίο από την Καππαδοκία. Περιέγραψε την Κοιλιοκάκη σε παιδιά και ενήλικες στο δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.Χ. Στα έργα του, που διασώθηκαν σε νεότερες εποχές, περιγράφονται για πρώτη φορά σε κείμενα ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, πέρα από τη στεατόρροια, τα διάφορα χαρακτηριστικά της πάθησης, μεταξύ αυτών, η απώλεια βάρους, η ωχρότητα και η συνεχής επιδείνωση αυτών.
Ορίζει τη νόσο ως εξής: "Πρόκειται για άτομα που το στομάχι τους δεν μπορεί να συγκρατήσει την τροφή και την μεταφέρει αχώνευτη και σκληρή με αποτέλεσμα το σώμα τους να μην απορροφά τις θρεπτικές ουσίες (Dowd B, et al, 1974)".
H δεύτερη περιγραφή της νόσου γίνεται το 1888 από τον Samuel Gee, γιατρό στο Νοσοκομείο St Mark’s του Λονδίνου, ο οποίος όρισε τη νόσο ως “coeliac affection1”. Eκτός της ανάδειξης της κλινικής εικόνας της νόσου, τόνισε και το πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην αντιμετώπισή της. Κάποια αποσπάσματα όπως «κύρια θεραπεία είναι ο έλεγχος των τροφών… πρέπει να επιτρέπεται ελάχιστη ποσότητα τροφών με αλεύρι….η δίαιτα είναι ο τρόπος για να μπορέσει να θεραπευτεί πλήρως ο ασθενής» έχουν χαρακτηριστεί προφητικά. (Dowd B, et al, 1974).
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης, η κατάταξη των προϊόντων έχει ως εξής:
Μη ασφαλή προϊόντα
- Δημητριακά πρωινού, Ζυμαρικά, ψωμί από απαγορευμένα άλευρα, Μπύρα, Μαγιά μπύρας, Σάλτσα σόγιας, Baking powder.
- Προπαρασκευασμένα ροφήματα με βάση το γάλα, Γιαούρτι με φρούτα, Προπαρασκευασμένες κρέμες, Τυριά σε φέτες, τυριά για επάλειψη, μπλε τυρί, τυριά με επικάλυψη μούχλας.
- Σακχαρωμένα φρούτα, Λουκάνικα και αλλαντικά, Προπαρασκευασμένα φαγητά με βάση το κρέας ή ψάρι, Σάλτσες με βάση το κρέας ή ψάρι.
- Σιρόπια για ποτά και παγωτά, στιγμιαία ροφήματα σοκολάτας, χυμοί φρούτων με πρόσθετες ίνες.
- Έτοιμες σάλτσες, κύβοι ζωμού, μίγματα βοτάνων, καρυκεύματα.
- Ζάχαρη άχνη, παγωτά, παγωμένα επιδόρπια, μαστίχες - καραμέλες.
- Dressing σαλάτας, καλλυντικά, φάρμακα και συμπληρώματα.
Ασφαλή συστατικά-προϊόντα
- Πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι & άλευρά τους.
- Γαλακτοκομικά.
- Φρούτα, Λαχανικά.
- Κρέας/πουλερικά/ψάρια/θαλασσινά/αυγά.
- Όσπρια, σόγια & άλευρά τους.
- Ξηροί καρποί (ωμοί).
- Λίπη και έλαια.
- Αρωματικές ουσίες (αν περιέχεται σιτάρι σε κάποια από αυτές θα αναγράφεται στην ετικέτα).
- Δεξτρίνη(αν φτιάχνεται από σιτάρι θα αναγράφεται στην ετικέτα).
- Τροποποιημένο άμυλο (αν προέρχεται από σιτάρι θα αναγράφεται στην ετικέτα).
- Δεξτρόζη.
- Κιτρικό οξύ.
- Κόμμι βρώμης (Oats Gum).
- Κόμμι Γκουάρ (Guar Gum).
- Ξανθανικό κόμμι (Xanthan gum).
- Λεκιθίνη (Σόγιας).
- Μαλτοδεξτρίνη.
- Ορός γάλακτος.
- Γλουταμινικό νάτριο.
- Σόγια.
- Μονογλυκερίδια, Διγλυκερίδια.
- Σιρόπι γλυκόζης.
- Βανίλια (άρωμα).
- Καλαμπόκι (αλεύρι, άμυλο, βύνη).
- Πατάτα (άμυλο πατάτας).
- Ρύζι (άμυλο ρυζιού).
Στάση αναμονής με τον ΕΟΠΥΥ
Μολονότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι από τον ΕΟΠΥΥ ότι θα τους προωθούσε την ανανεωμένη λίστα κατηγοριών προϊόντων ακόμη την αναμένουν, όπως και την κατάργηση της υποχρεωτικότητας του 10ημέρου. Είναι το διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει οι νοσούντες να προμηθεύονται τα προϊόντα τους από το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Υπενθυμίζεται ότι το μηνιαίο επίδομα για την αγορά προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι στα 100 ευρώ για τους ενήλικες και στα 150 ευρώ για τα παιδιά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}