Διατροφή

Λαχταριστά επιδόρπια κατάλληλα για διαβήτη

Ο διαβήτης δεν χρειάζεται να σας στερήσει ένα μικρό γλυκό - ειδικά αν είναι ένα γλυκό που περιέχει πολύ λίγη ζάχαρη.


Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 13:47

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Η ζάχαρη βρίσκεται παντού γύρω μας και είναι μεγάλη πρόκληση για έναν ασθενή με διαβήτη να προσέχει πόση καταναλώνει. Ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσουμε την περιττή ζάχαρη από την ζωή μας είναι να κόψουμε τα γλυκά. Μερικές φορές, όμως, ένα γλυκό είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτές είναι λοιπόν συνταγές για λαχταριστά γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα, χωρίς πολλή ζάχαρη.

Chia pudding με σοκολάτα

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι σπόροι chia

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη

1 φλιτζάνι γάλα 2%

1 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη, χωρίς ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλιές της σούπας νιφάδες καρύδας, χωρίς ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα βύσσινα ή άλλα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη

Εκτέλεση: Τοποθετήστε τους σπόρους chia, τα γάλατα, το μέλι, το κακάο, την κανέλα και τη βανίλια σε ένα γυάλινο δοχείο με σφιχτό καπάκι. Σφραγίστε και κουνήστε το δοχείο καλά για να ενωθούν. Αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλη τη νύχτα. Σερβίρετε με νιφάδες καρύδας και αποξηραμένα φρούτα για γαρνίρισμα.

Μπαλάκια από φυστικοβούτυρο

Υλικά:

1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα

2 φλιτζάνια ανάλατο, τραγανό φυστικοβούτυρο

2 κ.σ. αλεσμένους λιναρόσπορους

1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση: Ψιλοκόψτε τα βερίκοκα και τα βάλτε τα σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 1 ώρα και μετά πλάστε το σε μικρές μπάλες. Φυλάσσετε στο ψυγείο.

Μπάρες σκούρας σοκολάτας και ξηρών καρπών

Υλικα:

250 γρ. μαύρη σοκολάτα - 70% κακάο

1/2 φλιτζάνι φρυγανισμένα κομμάτια καρυδιού

1/2 φλιτζάνι ψημένα κομμάτια πεκάν

1/2 φλιτζάνι φρυγανισμένες φέτες αμύγδαλου

Εκτέλεση: Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα μπολ, ζεσταίνοντας σε χαμηλή φωτιά ενώ ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν τα 3/4 περίπου της σοκολάτας. Βγάλτε την από τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατέψτε μέσα τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να δέσει, για περίπου 30 λεπτά. Σπάστε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Μικρά μάφιν με σάλτσα μήλου

Υλικά:

1/4 φλιτζάνι πίτουρο βρώμης

1/4 φλιτζάνι βρώμη

1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής

1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1 φλιτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 αυγό

1 κ.γ. άρωμα αμυγδάλου

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψεκάστε τα φορμάκια για μίνι μάφιν με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα ξηρά υλικά μαζί. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα θα έχει σβώλους, μην ανησυχείτε. Χωρίστε το μείγμα στα φορμάκια, βάζοντας μια κουταλιά της σούπας στο καθένα, και ψήστε για 10 με 12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων