Η διατροφή δεν παύει ποτέ να είναι κάτι που πρέπει να προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας - και αυτές οι ανάγκες αλλάζουν με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και κάθε άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε όσο περνούν τα χρόνια. Πρέπει να φροντίζουμε τα πιάτα μας να είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά στα οποία πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή μετά την ηλικία των 50 - χωρίς να ξεχνάμε φυσικά το άφθονο νερό.
Βιταμίνη Β12
Η Β12 είναι σημαντική για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA και για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των νεύρων. Η λήψη αρκετής Β12 είναι μια πρόκληση για τους ηλικιωμένους επειδή δεν μπορούν να την απορροφήσουν από τα τρόφιμα εξίσου καλά με παλιότερα. Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε Β12. Οι πιο πλούσιες πηγές περιλαμβάνουν τα ψάρια, το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Φολικό οξύ
Η έλλειψη σε αυτή την απαραίτητη βιταμίνη του συμπλέγματος Β είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αναιμία και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Οι ηλικιωμένοι των οποίων η διατροφή δεν περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά ή εμπλουτισμένα δημητριακά μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη. Τα περισσότερα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ, αλλά επίσης το βρίσκετε σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Ασβέστιο
Το ασβέστιο παίζει πολλούς ρόλους στο σώμα, αλλά είναι πιο σημαντικό για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να λαμβάνουμε λιγότερο ασβέστιο στη διατροφή μας. Η έλλειψη ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Τα γαλακτοκομικά είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου, ενώ θα το βρείτε και σε λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα και να αποτρέψει την οστεοπόρωση. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πτώσης, αλλά και κατάθλιψης. Για να συνθέσετε βιταμίνη D, προσπαθήστε να περνάτε κάθε μέρα λίγη ώρα στο φως του ήλιου, όπως και να προτιμήσετε δημητριακά και γάλα που είναι εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη. Κάντε εξετάσεις για να δείτε αν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά και αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο σε περίπου 300 διαφορετικές διεργασίες του οργανισμού. Η επαρκής πρόσληψη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση, την καρδιά σας υγιή και τα οστά σας δυνατά. Με την ηλικία, το σώμα δεν είναι τόσο καλό στην απορρόφηση του μαγνησίου, και ορισμένα φάρμακα που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών, μπορεί επίσης να μειώσουν την απορρόφηση μαγνησίου. Τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους. Είναι όλα εξαιρετικές πηγές μαγνησίου.
Φυτικές ίνες
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φασολιών, των φρούτων και των λαχανικών, έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως την προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Ω-3 λιπαρά
Έχουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής μείωσης των συμπτωμάτων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και της επιβράδυνσης της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας ασθένειας των ματιών στους ηλικιωμένους. Τα θαλασσινά και τα ψάρια τα προσφέρουν και έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, ενώ τα συμπληρώματα δεν έχει φανεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}