Επιστήμη & Ζωή

Smoothies: H μπανάνα μειώνει τα επίπεδα φλαβανολών

Πώς θα λάβουμε περισσότερα οφέλη στην υγεία από τα smoothies.


Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023, 12:57

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Τα smoothies μπορεί να είναι ένας νόστιμος και βολικός τρόπος να λάβει κάποιος φρούτα και λαχανικά που χρειάζονται για υγιεινή διατροφή.

Όμως, σε ένα smoothie η μπανάνα και τα μύρτιλα είναι ο καλύτερος συνδυασμός;

Ερευνητές του University of California, υπέδειξαν ότι η ανάμιξη ορισμένων συστατικών στα smoothies μπορούν να επηρεάσουν αν ο οργανισμός λαμβάνει διατροφική ώθηση.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Food and Function, χρησιμοποίησε  smoothies για να εξετάσει πώς διάφορα επίπεδα ενός ενζύμου σε πολλά φρούτα και λαχανικά επηρεάζει το επίπεδο φλαβανολών που απορροφώνται.

Όταν κόβει κάποιος ένα μήλο ή ξεφλουδίζει μια μπανάνα το φρούτο γρήγορα παίρνει χρώμα καφετί. Αυτό συμβαίνει λόγω του ενζύμου PPO, που αυτά περιέχουν.

Το καφέ χρώμα εμφανίζεται όταν το τρόφιμο που περιέχει το ένζυμο κόβεται ή εκτίθεται στον αέρα.

Οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η κατανάλωση φρέσκων smoothies που έφτιαξαν με φρούτα που περιείχαν διαφορετική ποσότητα PPO επηρέαζαν την ποσότητα φλαβανολών στο σώμα.

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να καταναλώσουν ένα smoothie από μπανάνα που έχει υψηλή δραστηριότητα του ενζύμου

και ένα smoothie που αποτελείτο από ανάμεικτα μούρα τα οποία έχουν χαμηλή δραστηριότητα του ενζύμου.

Συμμετέχοντες επίσης έλαβαν κάψουλα φλαβανολών ως ομάδα ελέγχου. Αναλύθηκαν αίμα και ούρα για να μετρηθεί το επίπεδο φλαβανολών στον οργανισμό μετά την κατανάλωση του smoothie και της κάψουλας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το smoothie μπανάνα είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών έναντι της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το πόσο γρήγορα η πρόσθεση μπανάνας μείωνε το επίπεδο φλαβανολών στο smoothie και τα επίπεδα που απορροφήθηκαν από τον οργανισμό.

Ο Ottaviani πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει πώς η προετοιμασία τροφών και οι συνδυασμοί μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διατροφικών ουσιών.

Tα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσου σε νέες έρευνες για το πώς προετοιμάζονται άλλες τροφές και για την επίδραση  στις φλαβανόλες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων