Η άνοια φέρνει αλλαγές - και μαζί με αυτές τις αλλαγές, πιθανούς κινδύνους - στις αισθήσεις του ασθενούς. Ως φροντιστής ενός ατόμου με άνοια, πρέπει να είστε κατάλληλα ενήμεροι για αυτές τις αλλαγές και να γνωρίζετε πώς να τις διαχειριστείτε. Αυτές είναι μερικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν.
Όσφρηση και γεύση
Όταν η όσφρηση και η γεύση ενός ατόμου μειώνονται, τα φαγητά και τα ποτά που κάποτε απολάμβαναν μπορεί να μην είναι πλέον επιθυμητά, οδηγώντας μερικές φορές σε λιγότερο φαγητό και απώλεια βάρους, ακόμα και υποσιτισμό. Είναι επίσης σύνηθες για τα άτομα με άνοια να προτιμούν γλυκά, καθώς είναι πιο εύκολα κατανοητή γεύση. Ένα άτομο με άνοια μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να διακρίνει τα φρέσκα από τα χαλασμένα τρόφιμα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.
Τι μπορούν να κάνουν οι φροντιστές
Αν ο ασθενής δεν τρώει πολύ φαγητό, πασπαλίστε λίγη ζάχαρη ή αλάτι στην πρώτη μπουκιά του γεύματος για να ενεργοποιηθούν οι γευστικοί κάλυκες. Ελέγξτε τακτικά το ψυγείο για χαλασμένα τρόφιμα και πετάξτε τα. Οι φροντιστές μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να διεγείρουν την όσφρηση του αγαπημένου τους προσώπου με δυνατά, ευχάριστα αρώματα - το περγαμόντο και η λεβάντα είναι δημοφιλείς επιλογές. Ακόμη και με μειωμένη όσφρηση, οι γνωστές μυρωδιές μπορούν να διεγείρουν ευχάριστες αναμνήσεις σε άτομα με άνοια.
Όραση
Στην άνοια, το οπτικό πεδίο μπορεί να στενέψει. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα αισθήματα απομόνωσης και φόβου, ενώ αυξάνει την πιθανότητα πτώσεων ή ατυχημάτων. Τα άτομα με άνοια μπορεί επιπλέον να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τους άλλους, να διαβάσουν, να προσαρμοστούν στις γρήγορες αλλαγές στη φωτεινότητα ή να υπολογίσουν σωστά την απόστασή τους από αντικείμενα.
Τι μπορούν να κάνουν οι φροντιστές
Όταν μιλάτε σε ένα άτομο με άνοια, κάντε τον εαυτό σας ορατό. Τοποθετήστε τον εαυτό σας ακριβώς μπροστά στο άτομο ώστε να μπορεί να δει τα χείλη σας καθώς μιλάτε και να έχει οπτική επαφή, αν είναι δυνατόν. Στο σπίτι, εξασφαλίστε επαρκή φωτισμό για να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης. Τα αυτόματα φώτα με αισθητήρα κίνησης μπορούν επίσης να είναι βοηθητικά. Τέλος, προγραμματίστε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για το άτομο με άνοια και αντιμετωπίστε διορθώσιμες καταστάσεις όπως ο καταρράκτης.
Ακοή
Η άνοια συνδυάζει απώλεια ακοής και τη δυσκολία των ασθενών να επικοινωνήσουν με τους άλλους και να κατανοήσουν τον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο η απώλεια ακοής τείνει να είναι κοινωνικά απομονωτική. Είναι ενδιαφέρον ότι η απώλεια ακοής πιστεύεται ότι είναι ο μοναδικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για άνοια και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους.
Τι μπορούν να κάνουν οι φροντιστές
Δεδομένου ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο, ελέγχετε τακτικά την ακοή του αγαπημένου σας προσώπου και διορθώνετε όταν είναι δυνατόν. Όταν μιλάτε με ένα άτομο με άνοια και απώλεια ακοής, κάντε τον εαυτό σας ορατό σε αυτό και φροντίστε να είστε σε επίπεδο που μπορούν να δουν τα χείλη σας. Ελαχιστοποιήστε τον θόρυβο του περιβάλλοντος, αφαιρέστε τους περισπασμούς και δημιουργήστε ένα ήσυχο περιβάλλον για να βοηθήσετε με την συγκέντρωση. Διατυπώστε τις ερωτήσεις έτσι ώστε να απαιτούν ένα απλό ναι ή όχι. Δώστε αρκετό χρόνο στους ανθρώπους να σκεφτούν και να απαντήσουν σε ερωτήματα. Για μερικούς ανθρώπους, η ανάγνωση μπορεί να είναι ευκολότερη από την ακρόαση.
Αφή
Η ικανότητα αίσθησης της θερμοκρασίας και της υφής μειώνεται με την άνοια και με την ηλικία. Αυτό μπορεί να καταστήσει την έκθεση στη ζέστη ή το κρύο σημαντική απειλή για τα άτομα με άνοια, καθώς μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι η θερμοκρασία του αέρα είναι επικίνδυνα κρύα, ή ότι ένα τηγάνι είναι πολύ ζεστό. Αν ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα με λόγια, προσέξτε για σημάδια πόνου, όπως τσούξιμο, πιάσιμο ενός μέρους του σώματος ή εκνευρισμό. Τέλος, τα άτομα με άνοια μπορούν να επωφεληθούν από την ανθρώπινη επαφή. Το να κρατάτε το χέρι κάποιου, να του κάνετε ένα απαλό μασάζ ή το χτένισμα των μαλλιών του μπορεί να είναι μορφές φροντίδας, αρκεί να προσεγγίσετε το άτομο με σεβασμό και να μην το τρομάξετε με κάποιο τραχύ ή απότομο άγγιγμα.
Τι μπορούν να κάνουν οι φροντιστές
Κοιτάξτε αν μπορείτε να ρυθμίσετε την θερμοκρασία του θερμοσίφωνα, ώστε να αποφύγετε να καεί κατά λάθος από πολύ ζεστό νερό στο μπάνιο ο ασθενής. Είναι καλή ιδέα να βρείτε έναν τρόπο να ξεχωρίσετε με σαφήνεια τις βρύσες ζεστού και κρύου νερού, για να αποφευχθούν τυχόν μπερδέματα. Στην κουζίνα, κρατήστε τις θήκες για κατσαρόλες αρκετά κοντά στο φούρνο για να τονώσετε τη μνήμη, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να δημιουργήσετε κίνδυνο πυρκαγιάς. Υπενθυμίστε σε όσους εξακολουθούν να μαγειρεύουν να αποφεύγουν να σηκώνουν με γυμνά χέρια ένα βραστήρα ή μια ζεστή κατσαρόλα. Για να ευαισθητοποιήσετε την ικανότητα ενός ατόμου να αισθάνεται διαφορετικές υφές, δοκιμάστε να του προσφέρετε μια ποικιλία αντικειμένων για να αγγίξει.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}