Φάρμακα για τον προστάτη θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για ένα είδος άνοιας, έδειξε νέα έρευνα.

Άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια με σωμάτια Lewy όταν λάμβαναν φάρμακα που σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων του ουροποιητικού που προκαλούνται από υπερτροφία του προστάτη, ανέφεραν ερευνητές στο Neurology.

Ο Jacob Simmering, του University of Iowa, δήλωσε οτι τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά επειδή τώρα δεν υπάρχουν φάρμακα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της άνοιας με σωμάτια Lewy .

Οι ερευνητές εστίασαν στα φάρμακα terazosin, doxazosin και alfuzosin, τα οποία βοηθούν στην καλύτερη αποβολή ούρων αλλά επίσης ενεργοποιούν ένα ένζυμο σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικό κύτταρα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και της νόσου Πάρκινσον.

Η άνοια με σωμάτια Lewy μοιάζει με τη νόσο Πάρκινσον και οι ερευνητές αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν τα φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν και αυτούς τους ασθενείς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 126.000 αντρών που λάμβαναν ένα από τα 3 φάρμακα και τα συνέκριναν με στοιχεία 517.000 αντρών που λάμβαναν 2 άλλα είδη φαρμάκων για τον προστάτη, που δεν ενεργοποιούν αυτό το ένζυμο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι άντρες που λάμβαναν ένα από τα 3 φάρμακα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτού του τύπου την άνοια έναντι όσων λάμβαναν τα άλλα 2 φάρμακα.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν η σχέση είναι αιτιατή.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών
Κοκκύτης: Μόλις το 3,7% των ενηλίκων έχουν επαρκή αντισώματα