Η γέννηση λιποβαρούς μωρού αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει άνοια μελλοντικά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που γέννησαν μωρά που ζύγιζαν λιγότερο από 2,5 κιλά είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης μελλοντικά.

Η Diana C. Soria-Contreras, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι ιστορικό γέννησης λιποβαρούς μωρού μπορεί ενδεχομένως να είναι δείκτης φτωχότερων νοητικών ικανοτήτων αργότερα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Nurses' Health Study II, με νοσηλεύτριες που εγγράφηκαν το 1989. Συμμετείχαν 15.323 γυναίκες μέσης ηλικίας 62 ετών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά τεστ μνήμης και σκέψης. Οι συμμετέχουσες έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να δώσουν πληροφορίες για τον τοκετό, το βάρος του μωρού κ.α.

Περίπου το 8% (1.224) είχαν γεννήσει λιποβαρή μωρά. Υψηλότερα σκορ στη νοητική αξιολόγηση έδειχναν ότι οι συμμετέχουσες είχαν καλύτερη μνήμη και σκέψη.

Κατά μέσον όρο, η διαφορά στα σκορ ήταν -0.06 για ταχύτητα και προσοχή και -0.05 για μάθηση και εργασιακή μνήμη.

Αυτό είναι συγκρίσιμο με τη διαφορά που συνδέεται με 1 έως 2 επιπλέον χρόνια ηλικίας σε αυτόν τον πληθυσμό.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι γυναίκες που είχαν γεννήσει λιποβαρή μωρά είχαν χαμηλότερα σκορ σε ψυχοκινητική ταχύτητα/προσοχή και μνήμη.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν σχέση αλλά δεν αποδεικνύεται αιτιατή. Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology.

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζώντας με Ρευματικό Νόσημα το 2024: Προκλήσεις και προβληματισμοί
Η αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τους ασθενείς, το Σύστημα Υγείας και την κοινωνία
Siemens Healthineers και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (WSO) ενώνουν δυνάμεις