Όπως έχουμε σίγουρα ζήσει οι περισσότεροι, μία κακή μέρα μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο. Μια αγχωτική μέρα μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε λίγο προσωπικό χρόνο σε βάρος του ύπνου μας και να ξυπνήσουμε χωρίς πολλή ενέργεια την επομένη. Παρομοίως, και μία ιδιαίτερα βαρετή μέρα μπορεί να μας αφήσει με περίσσεια ενέργειας, που σημαίνει αρκετή ώρα στριφογυρίσματος μόλις πέσουμε στο κρεβάτι.
Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να γεμίσουμε την ημέρα μας με σωστό τρόπο, έτσι ώστε ο ύπνος να έρχεται πιο εύκολα.
*Αρχικά, βγάλτε τις ενοχές από τις σκέψεις τύπου "Θέλω να πάω να κοιμηθώ". Ναι, συνήθως αυτές οι σκέψεις έρχονται σε στιγμές άγχους ή έντονης ανίας, αλλά την ίδια στιγμή είναι κατά κάποιο τρόπο και ένας στόχος: Ναι, θα περάσει αυτή η ημέρα και ναι, ίσως σήμερα πέσουμε για ύπνο νωρίς επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε περισσότερα από το ελάχιστο. Όλοι έχουμε τέτοιες ημέρες, και πολλοί τις έχουμε συχνά. Από τη στιγμή που δεν αποτελεί καθημερινό φαινόμενο ή κάτι που μας ανησυχεί, δεν είναι κακό να έχουμε μέρες με πιο χαμηλή ενέργεια.
*Ξεκινάμε την ημέρα μας σωστά, τρώγοντας ένα ισορροπημένο πρωινό. Προτιμότερα, το τρώμε δίπλα στο παράθυρο, ή και σε εξωτερικό χώρο. Η επαφή με τον ήλιο από το πρωί βοηθά το εσωτερικό μας ρολόι να παραμείνει σταθερό, άρα και να μας "ενημερώνει" καταλλήλως όταν έρθει η ώρα για ύπνο.
*Στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί. Δεν είναι συμβουλή μόνο για να έχουμε τακτοποιημένο το σπίτι μας (αν και το τακτοποιημένο σπίτι μειώνει το στρες, που με τη σειρά του μειώνει την αϋπνία). Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι οι άνθρωποι που στρώνουν το κρεβάτι τους πέφτουν για ύπνο πιο εύκολα το βράδυ.
*Βάζουμε ξυπνητήρι την ίδια ώρα κάθε ημέρα - ναι, και εννοούμε ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και αν σας ξενίζει η ιδέα να σηκωθείτε νωρίς το πρωί της Κυριακής σας, αυτό θα σας βοηθήσει σταδιακά να κοιμάστε και σε πιο σταθερή ώρα το βράδυ. Όλα έχουν να κάνουν με τη συνήθεια, καθώς ο οργανισμός μας λατρεύει να έχει σταθερό πρόγραμμα.
*Κάντε λίγη γυμναστική, αλλά φροντίστε να την κάνετε στη μέση της ημέρας. Η πολύ πρωινή προπόνηση μπορεί να μη λειτουργεί για όλους, αλλά η βραδινή (τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο) είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας κρατήσει ξύπνιους περισσότερη ώρα λόγω υπερέντασης.
*Επανεξετάστε τη σχέση σας με τον καφέ. Αν βλέπετε ότι η επίδρασή του στον οργανισμό σας είναι έντονη, μην πίνετε μετά τις 12 το μεσημέρι. Σε περίπτωση που δεν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, πιείτε την τελευταία σας κούπα κατά τις 4 το απόγευμα, αλλά όχι αργότερα. Αν χρειάζεστε μια μικρή δόση ενέργειας για να τελειώσετε την απογευματινή σας δουλειά, είναι πολύ προτιμότερο να φάτε μια μπανάνα και λίγους ξηρούς καρπούς.
*Αν συνηθίζετε να παίρνετε έναν σύντομο μεσημεριανό ύπνο, προσπαθήστε να το κάνετε πριν τις 3, και να μη διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα. Οτιδήποτε παραπάνω μπορεί να σας στερήσει από τον βραδινό σας ύπνο.
*Όσο νυχτώνει, μειώστε τον φωτισμό στο σπίτι. Τα μεγάλα φώτα του ταβανιού μπερδεύουν το εσωτερικό μας ρολόι, ενώ τα πιο χαμηλά φώτα (επενδύστε σε μία λάμπα δαπέδου με ρυθμιστή φωτεινότητας) θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Θα κάνουν και ωραία ατμόσφαιρα.
*Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι λίγο πιο ψυχρό από το υπόλοιπο σπίτι σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να έρθει πιο γρήγορα στην κατάλληλη θερμοκρασία για ύπνο. Βέβαια, αυτή η συμβουλή είναι κάπως περίεργη αν υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι ζουν σε σπίτια χωρίς θέρμανση, που σημαίνει ότι το υπνοδωμάτιό τους μπορεί να θυμίζει Βόρειο Πόλο το βράδυ. Αυτό δεν θα είναι και τόσο βοηθητικό.
*Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Άρα το βραδινό σκρολάρισμα πρέπει να σταματήσει: Η μπλε ακτινοβολία του κινητού επηρεάζει το εσωτερικό μας ρολόι και δεν μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε. Οι εικόνες και τα βίντεο, επίσης, κρατούν τον εγκέφαλό μας δραστηριοποιημένο, άρα το αντίθετο από αυτό που θέλουμε.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}