Άγνωση παραμένει - σε μεγάλο βαθμό - η επίπτωση του ιού του AIDS (HIV) στον πληθυσμό των εργαζόμενων στο σεξ. Στις ελάχιστες χώρες που διαθέτουν επαρκή δεδομένα, φαίνεται πως το πρόβλημα είναι διαδεδομένο.
Τον κώδωνα του κινδύνουν κρούουν σε σημερινή έκθεση οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Κάνουν λόγο για περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον επιπολασμό του HIV στους εργαζόμενους στο σεξ. Εκτιμούν πως αυτό μπορεί να υποκρύπτει μία σειρά από προβλήματα στον συγκεκριμένο πληθυσμό ως προς την πρόσβασή του σε μέσα πρόληψης και θεραπείας.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται πως το 71% των χωρών δηλώνουν αυξημένο επιπολασμό. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τα περιορισμένα δεδομένα δημιουργούν εμπόδια στην επίτευξη του στόχου ελέγχου της διασποράς του ιού στον πληθυσμό αυτό.
Όπως αναφέρουν, η σταθερά χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης, αντικατοπτρίζει μια κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.
Η αποτυχία εφαρμογής επαρκών προγραμμάτων εξέτασης HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, δεν μπορεί να υποστηρίξει μέτρα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την έγκαιρη θεραπεία του HIV (δηλαδή αδυναμία μετάδοσης του HIV όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο).
Επιπλέον, τα δεδομένα σχετικά με την παροχή συμβουλών για το ασφαλές σεξ και τη χρήση προφυλακτικού είναι σχεδόν ανύπαρκτα και όπου παρέχονται, η κάλυψη είναι ανεπαρκής, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του σεξ που κινδυνεύουν δεν εκπαιδεύονται για το πώς να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού.
Θεραπείες
Η εισαγωγή της προληπτικής θεραπείας με PrEP μπορεί να δημιουργήσει νέες δυνατότητες πρόληψης που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους εργαζόμενους του σεξ σε καταστάσεις, στις οποίες δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τη χρήση προφυλακτικού.
Καθώς οι εργαζόμενοι του σεξ είναι πιο πιθανό να περιθωριοποιηθούν οικονομικά, η άρση του κόστους ως φραγμού στο PrEP είναι απαραίτητη. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας τα προγράμματα PrEP να κυκλοφορήσουν καθολικά, το συντομότερο δυνατό.
Οι υπεύθυνοι του ECDC τονίζουν πως πρέπει να ξεπεραστούν εμπόδια στους παρόχους υπηρεσιών Υγείας και στην κοινωνία, όπως ο στιγματισμός που σχετίζεται, τόσο με τον HIV, όσο και με την εργασία στο σεξ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}