Σύμφωνα με έρευνα, πολλοί άνθρωποι στην Αυστρία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι οροθετικοί είναι "επικίνδυνοι" και ότι θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικοί στην καθημερινή ζωή παρά την επιτυχή θεραπεία, ανέφεραν ειδικοί σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Βιέννη. Με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτή η έλλειψη γνώσης και οι διακρίσεις εις βάρος των πασχόντων - σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στα ιατρεία - θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με περισσότερο εκπαιδευτικό έργο.
Σε αντιπροσωπευτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2023 στην Αυστρία σε 1.000 γυναίκες και άνδρες άνω των 18 ετών με τη χρήση διαδικτυακών συνεντεύξεων με τη βοήθεια υπολογιστή, το 21% πίστευε ότι τα άτομα με HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας) "αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία". Το 16% των ερωτηθέντων δεν θα γινόταν φίλοι με ένα οροθετικό άτομο και το 10% δεν θα καθόταν καν δίπλα σε ένα άτομο που πάσχει από τον ιό HIV.
Σύμφωνα με την έρευνα, η άγνοια σχετικά με την ασθένεια είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αυστρία: Τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι ο HIV μεταδίδεται σεξουαλικά ακόμη και υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.
Το ένα τρίτο πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός φιλιού και το 12% πιστεύει ότι η κοινή χρήση αντικειμένων όπως ποτήρια ή πιάτα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. "Αυτή η παραπληροφόρηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα", λένε οι ειδικοί. Με την κατάλληλη θεραπεία, ο ιός δεν μεταδίδεται πλέον ούτε κατά τη σεξουαλική επαφή.
Η μόλυνση του παιδιού μπορεί επίσης να προληφθεί αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ο HIV δεν μεταδίδεται βεβαίως κατά την καθημερινή επαφή, όπως η χρήση της ίδιας τουαλέτας ή το φιλί, εξήγησε ο Michael Skoll, ειδικός σε θέματα δέρματος και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη Βιέννη.
Η έλλειψη γνώσης οδηγεί σε διακρίσεις κατά των οροθετικών ατόμων σε πολλά μέρη.
Η Αυστριακή Εταιρεία για το AIDS εκτιμά ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν 8.000 έως 9.000 άτομα που πάσχουν από το νόσημα. Ακόμα και στα ιατρεία υφίστανται διακρίσεις, ανέφερε η Andrea Brunner από την Aids Hilfe Wien:
"Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, το 70% όλων των αναφερόμενων διακρίσεων στον τομέα της υγείας έλαβαν χώρα πέρυσι". Για παράδειγμα, στους εν λόγω ασθενείς αρνήθηκαν τη θεραπεία, το ραντεβού τους μεταφέρθηκε στο τέλος του ωραρίου του ιατρείου ή βίωσαν υποτιμητική συμπεριφορά από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι