Παρά τις σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα κατά του AIDS, τα Ηνωμένα Έθνη απέχουν ακόμη πολύ από τον στόχο τους να εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό την ασθένεια της ανοσοανεπάρκειας έως το 2030.

"Ο τρόπος για τον τερματισμό του AIDS δεν είναι μυστικό. Είναι μια πολιτική και οικονομική απόφαση", τόνισε το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, UNAIDS, με αφορμή τη δημοσίευση της νέας του έκθεσης.

Εάν οι υπεύθυνοι αυξήσουν τώρα τη χρηματοδότηση και, μεταξύ άλλων, προστατεύσουν τα δικαιώματα των ιδιαίτερα πληττόμενων ομάδων, ο στόχος μπορεί ακόμη να επιτευχθεί. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι τρανσέξουαλ, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του σεξ.

Το UNAIDS προειδοποίησε κατά την έναρξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το AIDS στο Μόναχο ότι οι περικοπές της χρηματοδότησης, οι διακρίσεις και ο αυξανόμενος περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτουν σε κίνδυνο τη μέχρι σήμερα πρόοδο. Υπήρξαν επιτυχίες στον αγώνα κατά του AIDS, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική, αν και οι αριθμοί εκεί εξακολουθούν να παραμένουν υψηλοί. Ωστόσο, οι μολύνσεις αυξάνονται, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκθεσης του UNAIDS, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν εκ νέου με τον ιό πέρυσι. Ο ενδιάμεσος στόχος ήταν να μειωθεί ο ετήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων σε κάτω από 370.000 έως το 2025 - αλλά το 2023 ο αριθμός ήταν ακόμη 3,5 φορές υψηλότερος.

Με 630.000, ο αριθμός των θανάτων ήταν μόνο ο μισός σε σχέση με το 2010, αλλά ένας άνθρωπος παγκοσμίως εξακολουθεί να πεθαίνει κάθε λεπτό ως αποτέλεσμα της νόσησης από HIV - AIDS. Ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του ενδιάμεσου στόχου για το 2025, δηλαδή τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS σε κάτω από 250.000.

Παρόλο που ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν αντιική θεραπεία έχει αυξηθεί, σχεδόν ένας στους τέσσερις πάσχοντες εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές, τα οποία επίσης εμποδίζουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Ειδικά τα παιδιά είναι παραμελημένα καθώς ενώ το 77% των μολυσμένων ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, εντούτοις το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 57% για τα παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω.

Ο ΟΗΕ θέλει να μειώσει τις νέες μολύνσεις και τους θανάτους που σχετίζονται με το AIDS περισσότερο από 90% μέχρι το 2030. Σύμφωνα με το UNAIDS, οι αποφάσεις που θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων φέτος θα καθορίσουν αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος και αν το AIDS δεν θα θεωρείται πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία μέχρι το 2030.

"Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, να αποτρέψουν εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον ιό HIV και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να ζήσουν υγιείς και ικανοποιητικές ζωές", παραίνεσε η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS. Είναι σημαντικοί οι επαρκείς πόροι για την καταπολέμηση του HIV και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV και χρειάζονται δια βίου θεραπεία θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε περίπου 29 εκατομμύρια μέχρι το 2050, εάν οι ηγέτες αναλάβουν τώρα την απαραίτητη και αποφασιστική δράση.

Θα προκαλέσει σημαντικά υψηλότερο κόστος εάν το AIDS δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Σύμφωνα με μελέτη, εάν δεν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται δια βίου υποστήριξη θα αυξηθεί σε 46 εκατομμύρια, έναντι 39,9 εκατομμυρίων το 2023.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάστιγα η βία κατά των γυναικών στη Βρετανία
Πώς εντοπίζονται 67 νόσοι από μια σταγόνα αίμα!
Περισσότερα φρούτα στη μέση ηλικία απομακρύνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης [μελέτη]