Ερευνητές του Tokyo University of Science, ανακάλυψαν νέα στοιχεία για το πώς επηρεάζει η ορμόνη τη μνήμη στα ζώα-ανακάλυψαν πού θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στην αντιμετώπιση νοητικών διαταραχών στον άνθρωπο.
Ερευνητές εξέτασαν νευρωνικές οδούς και μηχανισμούς σηματοδότησης που ενεργοποιούνται από την ωκυτοκίνη.
Η έρευνά τους δίνει βαθύτερη κατανόηση της επίδρασης της ορμόνης στον εγκέφαλο και της δυνατότητάς της ως θεραπευτικός παράγοντας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο της ενδογενούς ωκυτοκίνης στη νοητική λειτουργία ποντικών, δήλωσε ο καθηγητής Akiyoshi Saitoh.
Αυτό έγινε με χρήση φαρμακογενετικών τεχνικών για την ενεργοποίηση νευρώνων ωκυτοκίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Στη συνέχεια αξιολογήθηκε η νοητική λειτουργία των ποντικών με χρήση του Novel Object Recognition Task (NORT), τεστ για την αξιολόγηση της λειτουργίας της μνήμης.
Η καινοτόμος μέθοδος αφορά την ενεργοποίηση νευρώνων ωκυτοκίνης στον παρακοιλιακό υποθαλαμικό πυρήνα (PVN) του εγκεφάλου και την παρατήρηση της επίδρασης στη νοητική επίδοση μέσω του NORT.
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ενεργοποίηση αυτών των νευρώνων είχε μεγάλη επίδραση στη μακροπρόθεσμη μνήμη αναγνώρισης αντικειμένων αν και δεν άλλαζε τη βραχυπρόθεσμη χωρική μνήμη. Η μελέτη εντόπισε την περιοχή supramammillary nucleus (SuM) ως περιοχή ζωτικής σημασίας που διευκολύνει τις διαδικασίες μνήμης.
Η ενεργοποίηση νευρώνων ωκυτοκίνης στον PVN οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα στο SuM και την οδοντωτή έλικα, μέρος του ιππόκαμπου γνωστού για το ρόλο στη δημιουργία αναμνήσεων. Αυτό δείχνει ότι η επίδραση της ωκυτοκίνης στη μνήμη ρυθμίζεται από συγκεκριμένες νευρωνικές οδούς που συνδέουν PVN και SuM.
Η έρευνα είναι πρωτοπόρος στο ότι δείχνει την εμπλοκή της ορμόνης στη μνήμη αναγνώρισης αντικειμένων ρίχνοντας φως στις ευρύτερες νοητικές της λειτουργίες.
Οι εφαρμογές για την κατανόηση και αντιμετώπιση της άνοιας είναι συναρπαστικές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.
Πηγές:
PLoS ONE.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}