Οι ειδικοί ιατροί στον παιδικό ύπνο ανησυχούν ότι δίνεται πολύ λίγη προσοχή στον ύπνο, παρόλο που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλά προβλήματα υγείας. Ένα παράδειγμα είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Εκτός από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS), οι διαταραχές του ύπνου που μπορούν να επιδεινώσουν ή να "μιμηθούν" τη ΔΕΠΥ, περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων, τη διαταραχή του ανήσυχου ύπνου (RSD) και τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού ύπνου-αφύπνισης (CRSD).
Επομένως, τα παιδιά με κινητική ανησυχία θα πρέπει επίσης να θεωρείται ότι έχουν διαταραχή του ύπνου, για παράδειγμα λόγω "ανήσυχων ποδιών" κατά τη διάρκεια του ύπνου ή διαταραχή της αναπνοής που σχετίζεται με τον ύπνο, "και όχι μόνο ΔΕΠΥ", δήλωσαν σήμερα οι ειδικοί.
"Αντίθετα, ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα στα παιδιά με ΔΕΠΥ", δήλωσε η Zsofia Rona, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την ιατρική του ύπνου και την έρευνα για τον ύπνο της Αυστριακής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής (ÖGKJ).
Σε ένα σχέδιο εγγράφου θέσεων, οι ειδικοί σε θέματα ύπνου από την Αυστρία και τη Γερμανία αγωνίζονται, ως εκ τούτου, για την αναγνώριση του υγιούς ύπνου ως παιδικού και ανθρώπινου δικαιώματος.
Το σύνδρομο RLS, εμφανίζεται κυρίως το βράδυ, όταν τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο. Οι πάσχοντες υποφέρουν από δυσφορία, συνήθως βαθιά στα πόδια, η οποία τους αναγκάζει να τα μετακινούν. Το σύνδρομο μπορεί να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Η βιταμίνη D, το φολικό οξύ, ο εγκεφαλικός αγγελιοφόρος ντοπαμίνη και οι σχετικές μεταβολικές διεργασίες μπορεί επίσης να έχουν επίδραση.
Το RSD είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από συχνές έντονες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τα παιδιά που πάσχουν να πέφτουν περιστασιακά από το κρεβάτι. Και εδώ μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την έλλειψη σιδήρου. Στην CRSD, ο ρυθμός ημέρας-νύχτας διαταράσσεται και τα παιδιά κοιμούνται σε δυσμενείς ώρες ή είναι άγρυπνα τη νύχτα.
Εκτός από τις ελλείψεις και τις ασθένειες, οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν την πολύ λίγη άσκηση και το παρατεταμένο καθισιό, καθώς και την υπερβολική χρήση των μέσων ενημέρωσης: όσο λιγότερος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ της χρήσης των μέσων ενημέρωσης και της κατάκλισης, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα παιδιά για να κοιμηθούν. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν συνεχώς smartphones, φορητούς υπολογιστές, tablets κ.λπ. κοιμούνται λιγότερο και χειρότερα και είναι πολύ κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
"Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις γι' αυτό. Από τη μία πλευρά, τα μέσα ενημέρωσης προκαλούν μεγαλύτερη ένταση και ενθουσιασμό, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν αρκετά για να κοιμηθούν. Αφετέρου, το έντονο φως με τα μπλε κύματα καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης τη νύχτα, η οποία προάγει τον ύπνο", λέει η Rona.
Με το σύνθημα "Ο ύπνος ως δικαίωμα του παιδιού/ασθενούς", η αυστριακή και η γερμανική εταιρεία για την έρευνα του ύπνου και την ιατρική του ύπνου τονίζουν τη σημασία του ύπνου. Προτείνουν να αναπτυχθεί μια ιδέα για την τακτική συμπερίληψή του ως σημαντικού δομικού στοιχείου για την υγεία στις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
"Ο ύπνος είναι επίσης πολύ σημαντικός για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη. Τα μαθήματα που μαθαίνονται παγιώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί τους είναι πάντα πολύ κουρασμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει προβλήματα να κοιμηθεί και να παραμείνει στον ύπνο, σταματάει να αναπνέει τη νύχτα ή ροχαλίζει, θα πρέπει να το συζητήσουν με τον παιδίατρό τους", συμβουλεύει η Rona. "Το πρόβλημα είναι συχνά ότι οι γονείς παρατηρούν τα προβλήματα συμπεριφοράς μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τα παιδιά με διαταραχές ύπνου συχνά δεν φαίνονται κουρασμένα, επειδή "τσαλαβουτούν" για να κρατηθούν ξύπνια και είναι ανήσυχα μέσα τους".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}