Υγεία & Business

Ασθενείς με κοιλιοκάκη: Μεγάλη η επιβάρυνση από την αγορά προϊόντων χωρίς γλουτένη

Τι δείχνουν στοιχεία από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 


Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας

"Oύτε κατά διάνοιαν" δεν φτάνουν τα χρήματα που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς με κοιλιοκάκη (100 ευρώ στους ενήλικες και 150 ευρώ στα παιδιά) για να προμηθευτούν προϊόντα χωρίς γλουτένη, η τιμή των οποίων έναντι των συμβατικών προϊόντων μπορεί να είναι αυξημένη και πάνω από 800%. 

Αν και- όπως λέγεται- οι περισσότεροι ασθενείς σε ποσοστό έως και 50% αποφεύγουν να το εκμεταλλευτούν λόγω της γραφειοκρατίας επιλέγοντας να επιβαρύνουν την\ δική τους τσέπη.  

Αποκλίσεις τιμών

Οι αποκλίσεις τιμών από τα συμβατικά αντίστοιχα είδη, πραγματικά είναι εξαιρετικά μεγάλες. Για του λόγου το αληθές:

Oπως φαίνεται, οι αποκλίσεις τιμών είναι μεγάλες έως τεράστιες και τουλάχιστον από την πλευρά της παρασκευής των συγκεκριμένων προϊόντων αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί από το σημαντικό κόστος που απαιτεί η παραγωγή τους, ενώ μιλάμε για αποκλειστικές γραμμές παραγωγής για αυτά τα είδη, οι οποίες πρέπει να διασφαλίζουν ότι η επεξεργασία τους είναι άρτια και ενδεδειγμένη για τους ανθρώπους που πρέπει να τα επιλέγουν για λόγους υγείας. 

Πόσο σημαντικά όμως είναι τελικά αυτά τα προϊόντα για τους ασθενείς:

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης (https://www.koiliokaki.com/) πρόκειται για μια ασθένεια με πολυποίκιλα συμπτώματα. Η «κακή κοιλιά», “bad stomach”, δεν μπορεί να απορροφήσει τη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη (Dowd B, et al, 1974).

Η λήψη γλουτένης προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού, αλλά και των θρεπτικών συστατικών αυτού. Η μη έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους.

Τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρει η πλειοψηφία των πασχόντων είναι η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που οι πάσχοντες από Κοιλιοκάκη δεν έχουν κανένα γαστρεντερολογικό σύμπτωμα όπως τα παραπάνω, αλλά συνδυάζουν άλλες ασθένειες εκ των οποίων οι πιο βασικές είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα γαστρικά έλκη, η νόσος του Crohn και οι μολύνσεις από παράσιτα.

Το εύρος των γαστρεντερικών συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς με Κοιλιοκάκη είναι μεγάλο, αν και μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν κανονική λειτουργία του εντέρου ή ακόμη και να τείνουν προς εμφάνιση δυσκοιλιότητας (Spiegel BM, et al, 2004).

Επιπροσθέτως, η Κοιλιοκάκη μπορεί να παρουσιαστεί με λιγότερο προφανή συμπτώματα όπως η οξυθυμία ή κατάθλιψη, ο ειλεός, το στομαχικό ανακάτεμα, ο κοινός πόνος, η δερματική αναφυλαξία, οι στοματικές πληγές (άφτρες),οι μυϊκές κράμπες, οι διαταραχές δοντιών και οστών (όπως η οστεοπόρωση), η νευροπάθεια κ.α.  

Επιπολασμός: Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου

Οι ομάδες κινδύνου του γενικού πληθυσμού για την εμφάνιση της νόσου, με ποσοστά επίπτωσης που κυμαίνονται από 5% έως 10%, περιλαμβάνουν τα άτομα με σύνδρομο Down και σύνδρομα Turner, με διαβήτη τύπου 1, με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, με υπερθυρεοειδισμό ή με υποθυρεοειδισμό, καθώς και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα (Barker JM, et al. 2008).

Τα επίσημα στατιστικά παραμένουν 1 στα 100 άτομα, αλλά στην Ευρώπη και σε χώρες με παρόμοιο προφίλ με την Ελλάδα αγγίζουν πλέον το 2%.

Πανάκριβα τα προϊόντα και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε μια νέα έκθεση ''The Gluten Free Diet: What does it cost and why does matter?'',  που δημοσίευσε η Coeliac UK  (Ενωση ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο) έδειξε ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη - για τα οποία είναι απαραίτητο να διατηρούν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης για να παραμείνουν καλά - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια πρόσθετη επιβάρυνση τόσο όσον αφορά το κόστος όσο και τη διαθεσιμότητα.

Τα τελευταία ευρήματα έδειξαν ότι:

Αναλύοντας το μέσο κόστος των τροφίμων χωρίς γλουτένη σε σύγκριση με τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2024, η Coeliac UK διαπίστωσε ότι:

-Τα ψωμιά είναι 4,5 φορές πιο ακριβά
-Το απλό αλεύρι είναι 2 φορές πιο ακριβό
-Τα ψωμάκια είναι 3,1 φορές πιο ακριβά
-Τα ζυμαρικά είναι 2  φορές ακριβότερα
-Τα κράκερ είναι 1,7 φορές πιο ακριβά
-Τα δημητριακά είναι 2,1 φορές ακριβότερα

Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική ένωση ασθενών κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας τους.

Πηγές:
https://www.coeliac.org.uk/about-us/media-centre/news/new-coeliac-uk-report-sheds-light-on-cost-access-and/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων