Ειδικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στην Αυστρία διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν σημαντικά περισσότερα μικροπλαστικά όταν καταναλώνουν έτοιμα γεύματα και τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας από ό,τι όταν καταναλώνουν φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα.
Ωστόσο, η αποθήκευση των τροφίμων σε πλαστικά κουτιά και η χρήση πλαστικών κουταλιών μαγειρέματος, για παράδειγμα, δεν έχει καμία αναγνωρίσιμη επίδραση στην ποσότητα πλαστικού που εισέρχεται στον οργανισμό, αναφέρουν στην επιθεώρηση "Science of The Total Environment".
Η ομάδα με επικεφαλής την Christina Hartmann (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος) ζήτησε από 15 άτομα (από τη Βιέννη και την ευρύτερη περιοχή, ηλικίας 24 έως 43 ετών) να αλλάξουν τις μαγειρικές και διατροφικές τους συνήθειες με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο για δύο καλές εβδομάδες: τους ζητήθηκε να φάνε κάποια πιάτα που είχαν έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο πλαστικό, δηλαδή που ήταν τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη και είχαν παρασκευαστεί με πλαστικά μαγειρικά σκεύη.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν οδηγίες για μερικές συνεχόμενες ημέρες να μην αφήνουν κανένα πλαστικό να έρθει σε επαφή με το φαγητό τους, αλλά να χρησιμοποιούν γυάλινα δοχεία και μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, για παράδειγμα.
Κρατούσαν επίσης ημερολόγιο για τα τρόφιμα που έτρωγαν, τη συσκευασία και την προετοιμασία τους και έδιναν δείγματα κοπράνων στο εργαστήριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Εκεί οι ειδικοί βρήκαν πάντα μικροπλαστικά σωματίδια. Κατά μέσο όρο, υπήρχαν τρία έως τέσσερα σωματίδια ανά γραμμάριο κοπράνων. Ήταν πιο συχνά κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο (PE) και PET. "Το ΡΕ είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος πλαστικού παγκοσμίως και χρησιμοποιείται κυρίως για τη συσκευασία τροφίμων", εξήγησαν στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: “Το ΡΕΤ χρησιμοποιείται επίσης για τη συσκευασία τροφίμων και για πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα".
"Δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί με σαφήνεια μια σημαντική διαφορά μεταξύ μιας διατροφής που προτιμά το πλαστικό και μιας που αποφεύγει το πλαστικό", ανέφεραν οι ειδικοί: "Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο". Όσο πιο επεξεργασμένα ήταν τα τρόφιμα που κατανάλωναν, τόσο υψηλότερες ήταν οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικών στα κόπρανά τους.
Μια μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη θα πρέπει τώρα να αποσαφηνίσει τη σαφή συσχέτιση μεταξύ του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων και της πρόσληψης μικροπλαστικών.
Πηγές:
Science of The Total Environment - Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}