Η εικαστική ψυχοθεραπεία, αλλιώς art therapy, δεν είναι το ίδιο με το να καθίσουμε κάτω και να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε μέσα από τέχνη οποιασδήποτε μορφής. Πρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας που απαιτεί ειδικό πλαίσιο, έχει ειδικούς σκοπούς και χρειάζεται την παρουσία ενός εξειδικευμένου θεραπευτή – όπως, για παράδειγμα, στο ψυχόδραμα.
Ο σκοπός αυτής της θεραπείας είναι να δραστηριοποιήσει το μυαλό και να βοηθήσει στην επίλυση συναισθηματικής πάλης, να βελτιώσει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση, να μειώσει τα συμπτώματα του στρες αλλά και να βοηθήσει με την καλύτερη ρύθμιση της συμπεριφοράς μας στην καθημερινότητα.
Η θεραπεία αυτή δεν είναι επίσης το ίδιο με ένα μάθημα τέχνης. Ο σκοπός είναι η διαδικασία δημιουργίας και η σκέψη πίσω από αυτήν, όχι το αποτέλεσμα. Οι θεραπευτές τέχνης συνδυάζουν τις τεχνικές ψυχοθεραπείας με την θεωρία των χρωμάτων αλλά και γενικότερα της ψυχολογίας της τέχνης, και μπορούν να μας βοηθήσουν να τοποθετήσουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά.
Η έρευνα δείχνει ότι η τεχνοθεραπεία με εξειδικευμένο θεραπευτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες και κρίσης. Τα αποτελέσματά της, επίσης, έχει φανεί ότι μπορεί να βοηθήσουν πολύ σε περιόδους πένθους και τραύματος, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής και τα ψυχολογικά συμπτώματα. Μπορεί να ανακουφίσει από τις σκέψεις της κατάθλιψης, και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή μας και τον τρόπο που πλαισιώνουμε αυτές τις σκέψεις.
Η θεραπεία μέσω τέχνης ενδείκνυται για άτομα που παλεύουν με ψυχικά νοσήματα, καθώς μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματά τους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν οφέλη από την art therapy. Κάποιες ειδικότερες ομάδες ασθενών που έδειξαν αποτελέσματα στην ψυχολογία τους ήταν:
-ασθενείς με κατάθλιψη ή άγχος
-ασθενείς με σχιζοφρένεια
-ασθενείς με άνοια
-καρκινοπαθείς
-άτομα στο φάσμα του αυτισμού
-άτομα με ΔΕΠΥ
-άτομα που βρίσκονται στη φυλακή
-άτομα σε εγκλεισμό ή σε γηροκομεία
Οι περισσότεροι κύκλοι art therapy διαρκούν 10 με 15 εβδομάδες, με εβδομαδιαίες συνεδρίες. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει, τέλος, ότι σε συνδυασμό με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η art therapy μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}