Ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα, όπως λέει η παροιμία, και όντως είνια ένα φρούτο περιέχει πολλές ουσίες που προάγουν την υγεία. Για ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο, το ρητό αυτό δεν ισχύει - το αντίθετο μάλιστα: Όταν τρώνε μήλα, εμφανίζουν κάθε είδους δυσάρεστα συμπτώματα. Ένα διακρατικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει να γίνουν τα μήλα βρώσιμα και για τους αλλεργικούς.
Περίπου 400.000 άνθρωποι στην Αυστρία είναι αλλεργικοί στη γύρη της σημύδας και περίπου τα τρία τέταρτα από αυτούς είναι επίσης αλλεργικοί στα μήλα. Όταν αυτοί οι άνθρωποι τρώνε αυτό που στην πραγματικότητα είναι ένα υγιεινό φρούτο, παρουσιάζουν κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο στο στόμα και το λαιμό και μερικές φορές ακόμη και στα αυτιά, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό φουσκάλων. Αν και αυτό δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, χαλάει την όρεξη για το εν λόγω φρούτο.
Το Αυστριακό Ινστιτούτο Ελέγχου Φαρμάκων (ADSI) με έδρα το Ίνσμπρουκ τρέχει από πέρυσι το πρόγραμμα Interreg "Regio-Plants", στο πλαίσιο του οποίου φυτά από την περιοχή του Τιρόλου, της Άνω Αυστρίας και της Βαυαρίας αναλύονται για συστατικά που προάγουν την υγεία μαζί με άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στα μήλα και σε όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερο αλλεργιογόνα: "Υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα", εξηγεί ο Theodor Braun, επικεφαλής του εργαστηρίου βιολογίας στο ADSI.
Πρώτα απ' όλα, αυτό περιλαμβάνει την εκάστοτε ποικιλία. Αλλά οι μέθοδοι καλλιέργειας, ο χρόνος συγκομιδής ή η αποθήκευση θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Ακόμη και η ηλικία των δέντρων ή ο βαθμός στον οποίο κλαδεύονται είναι πιθανές παράμετροι. Για να ελεγχθούν όλα αυτά, διάφορες ποικιλίες μήλων, τόσο κοινές στα σούπερ μάρκετ όσο και περιφερειακές, καλλιεργούνται σε κατάλληλα πιλοτικά τεμάχια κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου του έργου και οι καρποί αναλύονται λεπτομερώς κάθε χρόνο.
Η μέθοδος ανάλυσης
Αρχικά, τα δείγματα αναλύονται με χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας για να προσδιοριστούν τα συστατικά που περιέχουν και σε ποιες ποσότητες. Παράλληλα, ελέγχεται η επίδραση κάθε δείγματος σε καλλιέργειες μαστοκυττάρων. Τα μαστοκύτταρα είναι ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που απαντώνται φυσιολογικά στο σώμα του ανθρώπου και άλλων θηλαστικών.
Απελευθερώνουν ισταμίνη όταν επιβλαβείς ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό, αλλά και σε περίπτωση αλλεργιών.
Το ίδιο κάνουν και τα ανθρώπινα μαστοκύτταρα στο ADSI. Εάν αντιδράσουν σε ένα συγκεκριμένο εκχύλισμα μήλου, η ισταμίνη που απελευθερώνεται χρωματίζεται χημικά και προσδιορίζεται η ποσότητά της. Οι ερευνητές δεν χρειάζεται να περιμένουν πολύ, καθώς η αντίδραση εκδηλώνεται πολύ γρήγορα - ακριβώς όπως μια πραγματική αλλεργία.
Οι δοκιμές δεν διεξάγονται μόνο για το γνωστό αλλεργιογόνο του μήλου "Mal d 1", αλλά και για όλες τις ουσίες που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν αλλεργίες. Στο τέλος, θα πρέπει να καταστεί σαφές ποιες παράμετροι παίζουν βασικό ρόλο στις αλλεργίες στα μήλα και πώς μπορούν να αποφευχθούν.
Η ουσία με τα φαρμακευτικά φυτά
Τα συστατικά της μαργαρίτας (Bellis perennis) και του μαύρου elderberry (Sambucus nigra) δοκιμάζονται επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος "Regio-Plants", αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Και τα δύο είναι γνωστά ως λαϊκά θεραπευτικά φυτά που λέγεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ το elderberry λέγεται ότι έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση. Η ADSI διερευνά το βαθμό στον οποίο αυτές οι φημολογούμενες ιδιότητες μπορούν να αποδειχθούν επιστημονικά.
Ωστόσο, τα φαρμακευτικά φυτά δεν φυτρώνουν μόνο σε πράσινα λιβάδια- καλλιεργούνται επίσης ειδικά για να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, ως τσάι. Ενδιάμεσα, όμως, μπορεί να εμφανιστούν ζιζάνια με ανεπιθύμητες επιδράσεις, όπως το σύμφυτο (Symphytum officinale). Από την πλευρά του, πρόκειται για ένα παλιό φαρμακευτικό φυτό που κάποτε χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία των οξείων τραυματισμών.
Ωστόσο, όπως και πολλά άλλα είδη φυτών, περιέχει τα λεγόμενα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή, τα οποία έχουν ηπατοκατασταλτική δράση όταν χρησιμοποιούνται εσωτερικά, για παράδειγμα ως τσάι. "Το Comfrey και άλλα φυτά που περιέχουν αυτές τις ουσίες μπορούν να καταστρέψουν μια ολόκληρη συγκομιδή φαρμακευτικών φυτών", εξηγεί ο Braun.
Για να αποφευχθούν αυτά και παρόμοια προβλήματα, το ADSI διενεργεί κατάλληλες αναλύσεις σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων. Στην πραγματικότητα, η έρευνα για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα προϊόντα ομορφιάς, καθώς και για τα συμπληρώματα διατροφής που παρασκευάζονται από φυτά, αποτελεί το βασικό καθήκον του Ινστιτούτου. Ως θυγατρική του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, παρέχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ της βασικής έρευνας και της βιομηχανίας και αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση του Τιρόλου ως επιστημονικού κέντρου.
Πηγές:
Der Standard
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}