Επιστήμη & Ζωή

Γιατί το γάλα καμήλας αποτελεί καλή εναλλακτική επιλογή [μελέτη]

Το γάλα καμήλας δεν περιέχει το αλλεργιογόνο του γάλακτος β-Lg, δίνοντας σε καταναλωτές γαλακτοκομικών με αλλεργία σε αυτό εναλλακτική επιλογή.


Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025, 19:57

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Νέα έρευνα του Edith Cowan University ανακάλυψε ότι το γάλα καμήλας περιέχει περισσότερα φυσικά βιοενεργά πεπτίδια σε σύγκριση με αυτά του αγελαδινού.

Πρόκειται για κάτι καλό. Γνωρίζουμε τώρα ότι το γάλα καμήλας έχει τη δυνατότητα να είναι υποαλλεργικό σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα αλλά και ότι έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να παρέχει βιοενεργά πεπτίδια που μπορούν να έχουν αντιμικροβιακές και αντιυπερτασικές ιδιότητες, δήλωσε ο Manujaya Jayamanna Mohittige.

Αυτά τα πεπτίδια μπορούν επιλεκτικά να καταστείλουν ορισμένα παθογόνα και έτσι να δημιουργήσουν υγιές περιβάλλον στο έντερο, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Όμως, ο Mohittige σημείωσε ότι η ισχύς των πεπτιδίων χρειάζεται περαιτέρω εξέταση.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι το γάλα καμήλας δεν περιέχει το αλλεργιογόνο του γάλακτος β-Lg, δίνοντας σε καταναλωτές γαλακτοκομικών με αλλεργία σε αυτό εναλλακτική επιλογή στο αγελαδινό γάλα.

Η υπάρχουσα βιβλιογραφία υπογραμμίζει ότι τα επίπεδα λακτόζης στο γάλα της καμήλας είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με του αγελαδινού.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συγκρίνοντας ροφήματα, το αγελαδινό γάλα περιέχει 85% έως 87% νερό, 3,8% έως  5,5 % λιπαρά, 2,9% έως 3,5% πρωτεΐνη και  4,6% λακτόζη.

Το γάλα καμήλας αποτελείται κατά 87% έως 90% από νερό. Το περιεχόμενό του σε πρωτεΐνες ποικίλλει, από 2,15% έως 4,90%, τα λιπαρά κυμαίνονται από 1,2% έως 4,5%, και τα επίπεδα λακτόζης μεταξύ 3,5% και 4,5%.

Πηγές:
Food Chemistry.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων