Για ποιον λόγο, άραγε, γυμναζόμαστε; Το κάνουμε για να σφίξουμε τους μύες μας; Για να χάσουμε τα περιττά κιλά; Μήπως αυτοί οι – τόσο συνηθισμένοι – λόγοι είναι το λάθος ξεκίνημα για την ενασχόλησή μας με τη γυμναστική; Φαίνεται πως ένας τέτοιος στόχος μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε αποτελέσματα σύντομα, αλλά μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό μακροπρόθεσμα. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για την γυμναστική;
Βήμα πρώτο: Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική;
Πρέπει αρχικά να πάρουμε την απόφαση ότι θα αφιερώνουμε χρόνο στη γυμναστική. Αν θέλουμε να δούμε ορατά αποτελέσματα, πρέπει να ασκούμαστε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά. Μπορεί να ακούγεται απλό – και είναι – αλλά οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να βρούμε τον πολύτιμο αυτό χρόνο, και χρειάζεται να γίνουμε κάπως αυστηροί με τον εαυτό μας.
Βήμα δεύτερο: Πόσο σημαντική ήταν μέχρι τώρα για εμάς η γυμναστική;
Πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, και να απαντήσουμε όσο πιο ειλικρινά γίνεται στις παρακάτω ερωτήσεις:
- Αν γυμναζόμασταν παλιότερα, για πόσο καιρό το κάναμε;
- Γιατί τα παρατήσαμε;
- Τι ήταν αυτό που μας δυσκόλεψε αρκετά;
- Είχαμε καταφέρει να ενσωματώσουμε το παλιότερο πρόγραμμα γυμναστικής στην καθημερινή μας ζωή; Μας “έτρωγε” όλη την ημέρα η δουλειά μας;
- Σε μια κλίμακα από το 0 ως το 10, πόσο ευχαριστημένοι ήμασταν με το παλιότερο πρόγραμμα γυμναστικής μας;
Κάπως έτσι, μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε καλύτερα τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί για εμάς και να διαμορφώσουμε ένα πιο ταιριαστό πρόγραμμα, που να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες μας.
Βήμα τρίτο: Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος;
Σκεφτείτε τι θέλετε να επιτύχετε μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες, με λεπτομέρειες. Είναι καλύτερο να μην βάζουμε στόχους που να ξεπερνούν τον έναν χρόνο, καθώς οι πιθανότητες λένε ότι κάποια στιγμή θα χάσουμε το ενδιαφέρον μας. Αν, για παράδειγμα, θέλουμε να χάσουμε κιλά, πρέπει να ξέρουμε πόσα κιλά θέλουμε να χάσουμε και να τα υπολογίσουμε ρεαλιστικά (μισό κιλό την εβδομάδα, ας πούμε, είναι καλός στόχος). Καθορίζοντας με λεπτομέρειες τον στόχο μας, μπορούμε να οργανώσουμε στην εντέλεια το πλάνο μας, και να μείνουμε πιστοί σε αυτό, ξέροντας ότι παλεύουμε για να φτάσουμε σε έναν πολύ καθορισμένο σκοπό.
Βήμα τέταρτο: Ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος στόχος;
Αφού, λοιπόν, έχουμε καθορίσει τον μακροπρόθεσμό μας στόχο, ήρθε η ώρα να τον διασπάσουμε σε μικρότερα κομμάτια, που θα μπορέσουμε να καλύψουμε σε μικρό χρονικό διάστημα—εβδομάδας ή μήνα, ακόμα και καθημερινά. Ένας πολύ καλός τρόπος για να οργανωθούμε (και στη γυμναστική, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή) είναι να έχουμε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουμε, και να διαγράφουμε κάθε τι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε.
Να θυμάστε: πάντα ξεκινάμε χαλαρά τη γυμναστική, και αυξάνουμε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση. Και, ταυτόχρονα, πρέπει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πίνοντας πολύ νερό και περιορίζοντας τα κορεσμένα λιπαρά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}