Μια ζυγαριά μπορεί να μας πει πόσα κιλά ζυγίζουμε, αλλά αυτή δεν είναι ολόκληρη η εικόνα. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι αδύνατο και να έχει ανθυγιεινά επίπεδα λίπους στο σώμα του. Την ίδια στιγμή, ένας μυώδης αθλητής με μικρό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από το κανονικό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο δημοφιλείς μεθόδους μέτρησης του λίπους – και κατά πόσο είναι ακριβείς.
Δείκτης Μάζας Σώματος
Ένας τρόπος να μετρήσουμε το λίπος μας με βάση το ύψος και το βάρος μας. Το αποτέλεσμα, μας λέει αν ανήκουμε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες: λιποβαρής, φυσιολογικός, υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Δεν είναι, όμως, 100% ακριβής μέθοδος, καθώς δεν υπολογίζει τις περιπτώσεις που αναφέραμε πριν. Βέβαια, ο υπολογισμός του είναι εύκολος και δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε.
Περιφέρεια της μέσης
Για τις γυναίκες, η ιδανική περιφέρεια της μέσης είναι λιγότερο από 88 εκατοστά, και για τους άντρες λιγότερο από 100. Αυτή η μέθοδος θεωρείται πιο ακριβής, καθώς επισημαίνει την ύπαρξη λίπους στην κοιλιά.
Κενό ανάμεσα στα μπούτια
Το μικρό “κενό” που δημιουργείται όταν τα μπούτια δεν κολλάνε μεταξύ τους είχε γίνει μεγάλη μόδα πριν από λίγα χρόνια, και βασιζόταν στη θεωρία πως, αν το έχεις, είσαι αδύνατος. Και, όπως είναι λογικό, δεν αποτελεί σωστό τρόπο μέτρησης του σωματικού λίπους. Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, θεωρούν πως η μανία που είχε πιάσει του κύκλους των νέων στο internet με αυτό το μικρό κενό μπορεί να πυροδότησε πολλές διατροφικές διαταραχές.
Το τεστ του αφαλού
Άλλη μια online μόδα που ακούστηκε παντού και – ευτυχώς – καταρρίφθηκε. Με αυτή τη μέθοδο, τύλιγες το χέρι σου γύρω από τη μέση σου και προσπαθούσες να αγγίξεις τον αφαλό σου. Αν μπορούσες να το κάνεις, τότε ήσουν λεπτός. Στην πραγματικότητα, το μόνο που μας δείχνει αυτή η μέθοδος είναι πόσο ευλύγιστα χέρια έχουμε. Αν θέλετε όντως να κάνετε κάτι σωστό, μετρήστε την μέση σας με μια μεζούρα.
Το τεστ της κλείδας
Και η… Αγία Τριάδα των διαδικτυακών ψεμάτων για το σωματικό λίπος ολοκληρώνεται με το τεστ της κλείδας. Τι κάνουμε εδώ; Παίρνουμε μερικά κέρματα και τα τοποθετούμε στην κλείδα μας. Αν το κενό που σχηματίζεται είναι αρκετό για να τα κρατήσει σταθερά, χωρίς να πέσουν, είμαστε αρκετά αδύνατοι. Όχι μόνο αυτή η μέθοδος είναι λάθος, αλλά – όπως και το κενό στα μπούτια – μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα που ήδη νιώθουν ανασφαλή για το σώμα τους.
Εμφανείς κοιλιακοί
Απλή λογική: αν οι κοιλιακοί μας φαίνονται, τότε έχουμε καλή φυσική κατάσταση. Σχεδόν. Το να έχετε “φέτες” κοιλιακούς σημαίνει πως το ποσοστό σωματικού λίπους σας είναι πάρα πολύ χαμηλό και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να περηφανευόμαστε οι περισσότεροι. Αντίθετα, κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Αν μπορείτε να διακρίνετε έστω και λίγο τους μύες σας και δεν έχετε πολύ ορατό περιττό λίπος, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.
Το κόλπο με το… κορδόνι
Η λογική αυτής της μεθόδου είναι απλή: αν η περιφέρεια της μέσης σας είναι μικρότερη από το μισό του ύψους σας, είστε υγιείς. Και δουλεύει και είναι ένας πολύ φτηνός και εύκολος τρόπος. Απλά μετρήστε το ύψος σας με ένα κορδόνι, έπειτα διπλώστε το κορδόνι στη μέση και τυλίξτε το γύρω από τη μέση σας.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}