Διατροφή

Τσικνοπέμπτη: ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές;

Καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος. Ωστόσο οι φίλοι των ψητών, πρέπει να γνωρίζουν πως όσο λιγότερο λίπος έχει το κρέας τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα.

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010

Ρίσβας Γρηγόρης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος. Ωστόσο οι φίλοι των ψητών, πρέπει να γνωρίζουν πως όσο λιγότερο λίπος έχει το κρέας τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα.

Υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά. Μια λύση, είναι να παραγγείλει- σε περίπτωση που θα φάει έξω- ή να ψήσει παϊδάκια κοτόπουλου.

Έτσι, μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσει λιγότερα λιπαρά. Μία ακόμη λύση, είναι να επιλέξει κάποιος μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερο λίπος.

Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. Η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος.

Οσον αφορά το πιο λιπαρό κρέας, μπορούμε να το καταναλώσουμε αρκεί να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος. Άλλωστε, οι θερμίδες λένε την αλήθεια: τα 100 γραμμάρια από αρνίσια παϊδάκια ψητά φορτώνουν τον οργανισμό με 350 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λουκάνικου χωριάτικου με πράσο δίνουν 20 θερμίδες επιπλέον.

Η πιο διαιτητική επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου, το οποίο έχει 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Κρέας με ψητά λαχανικά

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα νόστιμα ορεκτικά που βρίσκονται στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Επειδή όμως είναι και αρκετά θερμιδογόνα, καλό είναι να περιορίσουμε τις ποσότητες. Παρότι λοιπόν το τζατζίκι έχει βασικό συστατικό του το ωφέλιμο γιαούρτι, περιέχει όμως και αρκετό λάδι.

Καλό θα είναι να αποφύγουμε τα τηγανητά-πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια- και να τα αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά.

Ο συνδυασμός 'τυρί με κρέας' δεν συνιστάται, γι΄αυτό φάτε μικρότερη ποσότητα ή επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών. Ιδανικά, πριν σερβιριστούμε, μπορούμε να φάμε λίγη σαλάτα για ορεκτικό. Αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είμαστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού.

Περιορισμένο αλκοόλ

Το άφθονο κρασί που συνήθως συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε σε ένα ποτηράκι.

Μπριζόλα αντί για παϊδάκια

Μια ψητή χοιρινή μπριζόλα επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από ό,τι τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό με θερμίδες.

Πηγές:
www.nutrimed.gr--Κωσταλένια Καλλιανιώτη


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων